Robert Henke Transition Machine


30 oktober 2010 9 januari 2011

Installation
Stora salen, Färgfabriken


Kompositören, ljuddesignern och konstnären Robert Henke visar en mångbottnad ljud- och bildinstallation i Färgfabrikens stora sal.


Robert Henkes Transition Machine är en installation av isärmonterade bildskärmar, datorer och högtalare, upphängda från taket i Färgfabrikens stora sal. Mekaniska komponenter är sammankopplade på ett organiskt sätt, och programmeringen skapar en oändlig väv av bilder och ljud. Foton av övergivna industrikomplex och tomma landskap förs samman och bildar ständigt nya verkligheter eller märkliga geometriska motsägelser. Perspektiv blandas, nya former och skepnader skapas. Samtidigt uppfylls rummet av en ljudmatta som ibland matchar, ibland kontrasterar mot det visuella. Transition Machine genererar ett oändligt antal tillstånd, sakta pulserande som ett levande väsen. Installationen bjuder in besökaren till att omslutas av en mångbottnad och experimentell miljö, där konst och teknik möts.

Om konstnären

Robert Henke (född 1969 i München) är verksam som kompositör, ljuddesigner, och konstnär. Henkes installationer beskrivs ofta som ändlösa och ständigt skiftande tillstånd som bjuder in betraktaren att gå upp i och omslutas av verket. De under ytan noggrant utförda detaljerna och de upprepande och gradvisa förändringarna skapar en annorlunda tidsuppfattning och är signifikant för Roberts konst. I sitt konstnärskap och som musiker förflyttar sig Henke mellan interaktiva ljudinstallationer och elektronisk musik med rötter i både akademisk ljudforskning och klubbkultur (där han återfinns under pseudonymen Monolake). Henke bor och verkar för närvarande i Berlin där han undervisar som professor i ljuddesign och performance på Universität der Künst i Berlin. Robert Henke har tidigare uppfört performances och installationer på institutioner som Tate Modern, London; Centre Pompidou, Paris; MUDAM, Luxemburg och Art Gallery of New South Wales, Sydney. 2007 tilldelades hans verk ”Layering Buddha” ett hedersomnämnande vid Prix ARS Electronica. ”Layering Buddha” uppfördes också på Färgfabriken under festivalen OSC09.