Relational Technologies, Technological Relations – An interdisciplinary assembly on existential challenges of AI and biometrics
Projektrummen
Curator: Jacek Smolicki och Uppsala Hub for Digital Existence, i samarbete med Färgfabriken
Konstnärer och andra deltagare: Joanna Zylinska, Linda Hilfling Ritasdatter, Kristoffer Gansing, Maria Hellström Reimer, Tania Ruiz, Mary Maggic, Mahmoud Keshavarz, Pedro Oliveira, Max Björverud och Jacek Smolicki.
Teknologin har alltid funnits med oss och inom oss. Den har format våra relationer med varandra och med världen omkring oss sedan mänsklighetens början. Men den senaste tidens accelerande utveckling av datorteknik, i allt högre grad driven av automatiserade algoritmer och artificiell intelligens, har omkonfigurerat många av dessa relationer på ett aldrig tidigare skådat sätt. Maskinbaserad, AI-driven kvantifiering och biometrisk mätning av mänskliga och icke-mänskliga liv, beteenden och vanor är bara några exempel som får oss att fråga: I dagens teknokulturer, hur förhåller vi oss till varandra och våra gemensamma och offentliga rum på personliga, sociala, politiska och till och med ontologiska och existentiella nivåer? Hur förhandlar, förmedlar och manipulerar teknologier – och de som formar dem framifrån och bakifrån – dessa relationer?
Relational Technologies, Technological Relations uppstod utifrån diskussioner som hölls som en del av ett forskningsprojekt med titeln BioMe: Existential Challenges and Ethical Imperatives of Biometric AI in Everyday Lifeworlds, finansierat av WASP-HS under ledning av professor Amanda Lagerkvist vid IM/Uppsala Universitet. Projektets centrala mål har varit att undersöka upplevelsen och utbudet av möten med dessa teknologier, med fokus på både deras möjligheter och deras utmaningar och sårbarheter, för att undersöka de brådskande etiska frågor som uppstår för en upppkopplad mänsklighet.
Det här evenemanget markerar avslutningen av BioMe-projektet genom att fokusera på hur konstnärer, kritiska medieutövare och andra kreativa individer och kollektiv engagerar sig både praktiskt och konceptuellt med automation, övervakning och biometriska teknologier i vardagen. Genom olika perspektiv på relationalitet undersöker de den nuvarande hypen kring DNA-analystjänster, belyser den ogenomskinliga logiken i Netflix innehållskategoriseringsalgoritmer, utforskar kopplingar mellan moderna och historiska antropometriska system, ifrågasätter gränskontrolltekniker, engagerar sig kritiskt med artificiella röster och återknyter kontakten med en mångfald av olika former av intelligens.
Program och publikation
Invigning fredagen den 7 februari 2025, klockan 17.00, med en föreläsning av Joanna Zylinska med titeln Bio-AI: Hybrid Ecologies, Buggy Ontologies, följt av en paneldiskussion med de medverkande konstnärerna.
Mellan 8 februari och 2 mars arrngeras flera workshops, samtal och tillhörande aktiviteter med Linda Hilfling Ritasdatter, Kristoffer Gansing, Mary Maggic, Brett Ascarelli, tillsammans med medlemmarna i BioMe-projektet; Amanda Lagerkvist, Matilda Tudor, Jenny Eriksson Lundström, Marie Rogg, Charles Ess och Jacek Smolicki. Programmet kommer att uppdateras.
En bok med liknande titel planeras att publiceras senare under 2025.
Bild: Maria Hellström Reimer och Tania Ruiz, DNA at play: the Transparency and Opacity of Recreational Genealogy
Kontakt
Med stöd från
BioMe-projektet och detta avslutande evenemang finansieras av WASP-HS, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse och Marcus och Amalia Wallenbergs stiftelse.