Nightlife – En resa in i den ovillkorliga sömnens tillstånd


20 januari 2005, 21 januari 2005, 22 januari 2005, 23 januari 2005

Föreställning
Färgfabriken

Idé och framställning: Petter Jacobsson, Thomas Caley
Skapad och framförd av: Thomas Caley, Petter Jacobsson, Jan Vesala, Maria Öhman
Musik: Mattias Petersson
Video: Fredrik Wretman, Roberto Norberg Peyre
Kostym: Cisse Jacobsson-Hallstedt


I Nightlife undersöks de rytmiska och biologiska strukturerna av ett fritt fall genom det aktiva och ofrivilliga tillståndet som kallas sömn.


Hur ska man inleda 2005, det år då Färgfabriken fyller 10 år? Jo, genom att undersöka och gestalta det som vi alla delar och som upptar en tredjedel av våra liv men ändå förblir såväl privat som okänt: sömn.

Nightlife tar oss med på en resa in i det tillstånd som kallas sömn. Vad som utspelar sig när vi sover har alltid fascinerat människan. Och med dagens forskning har vi fått ökad kunskap om hjärnfrekvenser och sovcykler – men vad är det egentligen som händer när vi lösgör oss från vår rationella vakenvärld och går in i sömnens olika stadier?

Föreställningen har skapats av Petter Jacobsson, tidigare internationell, både klassisk-och senare modern, dansare och balettchef på Kungliga Operan tillsammans med Thomas Caley, internationell dansare från New York. Tillsammans fick de Guldmasken för bästa koreografi i musikalen Chess. De har också skapat ett antal dansföreställningar för både New York och Stockholm i vilka de mejslat fram och blottlagt karaktärsfullt gestaltade figurer ibland med humoristiska övertoner, liksom koreografier experimenterande med rumsliga förutsättningar.

Nightlife har utgångspunkten tagits i konstnären Fredrik Wretmans videoverk. Fredrik Wretman arbetar med skulptur, installationer och videoverk, som ett slags flöden vilka rymmer meditativa och tankeväckande drag. Fredrik är just nu aktuell med en utställning på Sjöhistoriska Museet och gjorde 1997 installationen Goa Trans på Färgfabriken. Samarbetet med konstnären Roberto Norberg Peyre innebär att Roberto VJ:ar videoverken till ett flöde avlyssnat i föreställningen, så att dans och bild sätts i relation till varandra. Roberto gjorde senast en videoperformance med gruppen Simbi och voodooprästen Theodore “Lolo” Beaubrun vid invigningen av Världskulturmuseet i Göteborg.

Kompositören Mattias Pettersson gör elektronisk musik, och har gett ut skivorna Mimer och Shells. Maria Öhman har sin bakgrund som dansare bl a med flera svenska koreografer och tillhör gruppen Järna-Brooklyn som leds av Irene Hultman. Maria turnerar just nu i Europa med Hans van den Broecks “Almost Dark”. Jan Vesala modern dansare, vidgar nu sina vyer genom att studera ekonomi vid Handelshögskolan samt dansvetenskap. Till föreställningen har Cisse Jacobsson Hallstedt med stor erfarenhet från teater-, dans och musikvärlden, skapat kostymerna och ljuset.