Skikt – Konstnärligt projekt med arkitektur och musik


11 april 2013 2 juni 2013

Projektrummen, Färgfabriken

Medverkande: Petra Gipp och Kim Hedås


Skikt är ett konstnärligt projekt med fokus på arkitektur och musik, initierat av arkitekt Petra Gipp och tonsättare Kim Hedås. Samarbetet mellan de två konstnärerna har resulterat i flera projekt, både temporära installationer och permanenta arbeten. Projektet Skikt utforskar hur arkitektur/konst och musik/ljud kan ges vidare dimensioner genom att ytterligare lager fogas till helheten.


De två verken som presenteras i utställningen, Part och Knot visades även på Arkitekturbiennalen i Venedig 2012.

Part är en struktur bestående av elva kuber gjutna i betong, vax och brons, med membran av pergament. Musiken är komponerad med surroundljud som spelas genom sju högtalare, fem ingjutna och två placerade i rummet. Strukturen är monterad i ett grid av tunna stålrör, från golv till tak, vilket är en del av tanken om ett tredimensionellt partitur. Strukturen kompletteras av ett schema där processen förtydligas, bestående av snitt/planer/vyer, musikanvisningar och texter från projektet.

Knot utforskar samspelet mellan ljudet av en dubbelkör och en arkitektur som uppstår i mötet mellan ett element gjutet i betong och dess återkastning i brons, mellan planen och sektionen, som utgör dess reverb. Detta möte ger upphov till en knut av tomrum och massa som dirigerar ljuset när det tillsammans med musiken letar sig in mot mitten av strukturen. 

Verken är en del av en konstnärlig undersökning som syftar till att utforska hur arkitektur/konst och musik/ljud kan ges vidare dimensioner genom att ytterligare lager fogas till helheten. Ljud och struktur samverkar, skapar nya sekvenser som tillsammans bygger ett polyfoniskt växlande spel. Arkitekturen definieras genom materialet och dess relation till musiken, som i sin tur förtydligas genom rummet. Part och Knot undersöker om dessa lager kan öka förståelsen av ett arkitektoniskt respektive musikaliskt verk, om samverkan kan tydliggöra det enskilda verket.

Om konstnärerna

Petra Gipp (f. 1967) är arkitekt, utbildad vid Royal Danish Academy of Fine Arts i Köpenhamn. Hennes verk är publicerade i ett flertal böcker och magasin, och har tilldelats flera arkitekturpriser och stipendier. Bland hennes verk finns bla Ulriksdals Begravningsplats, Färgfabriken Konsthall och Kivik Art Centre – refugium. Petra Gipp är även inbjuden till de pågående tävlingarna Kiruna Stadshus, Liljevalchs Konsthall och Riksarkivet i Stockholm.

Kim Hedås, (f. 1965) är tonsättare, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hennes musik har spelats av bla Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Kroumata, VOX, Dalasinfoniettan och GöteborgsOperan. Hon har tilldelats flera priser och stipendier. Kim Hedås är doktorand vid Göteborgs universitet där hon arbetar med ett forskningsprojekt i komposition.

Program

Specialvisning & konsert 28 april

Visning av utställningen Skikt med arkitekten Petra Gipp och tonsättaren Kim edås söndagen den 28 april kl 14.00.

Musik i surround med åtta högtalare på konsert i Färgfabrikens takvåning söndag 28 april kl 15-16.

Konserten presenterar ett internationellt program med elektroakustisk musik komponerad av tonsättare från USA, England, Norge och Sverige. Ljud från strömbrytare, djur och sågklingor samsas med elektroniska klanger från den legendariska Buchla-synth som finns på Elektronmusikstudion (EMS) i Stockholm. EMS är sedan 60-talet centrum för svensk och internationell elektroakustisk musik och ljudkonst.

Musik av Mark Applebaum (US), Manuella Blackburn (GB), Mats Erlandsson (SE), Helene Hedsund (SE), Kim Hedås (SE), Marina Rosenfeld (US) och Knut Wiggen (NO). Programurval av EMS studiochef Mats Lindström och tonsättaren Kim Hedås, som också presenterar konserten på plats. Konserten arrangeras av Färgfabriken i samarbete med EMS.


Med stöd från

Projektet Skikt har möjliggjorts med stöd från Statens Musikverk, Konstnärsnämnden och Kulturrådet.


Tack till

Daniel Araya, EMS
Genelec
John Hedman, Fasadkultur
Bergmans Konstgjuteri