Peter Geschwind – Automatic. Ett absurt nöjesfält i Färgfabrikens stora sal.


13 maj 2006 30 augusti 2006

Separatutställning
Stora salen, Färgfabriken


Efter två års arbete, i dialog med Färgfabriken, presenterar Peter Geschwind utställningen Automatic.

Automatic är Peter Geschwinds hittills största enskilda projekt och utställning. I dryga två år har han förberett utställningen, som tar hela stora salen i anspråk. Och Automatic fyller verkligen rummet genom en labyrintisk helhetsinstallation som verkar med och mot besökarens rörelser i rummet. Kanske för utställningen tankarna till ett absurt nöjesfält. Det låter, blåser, skramlar – där kropp och rum kolliderar och samverkar. I vissa fall förstoras och förvrids även rummet genom projiceringar och skuggspel där det fysiska rummet krockar med en hallucinatorisk, virtuell värld.

Främre delen av rummet är fyllt av installationer gjorda av hushållsföremål, industrimaterial och verktyg som aktiveras av besökarens rörelser. Tillsammans utgör de en scenografi där bland annat en cementblandare förvandlas till en galen karusell. Besökarens väg in i rummet kantas av en förvirrande, ökande och alarmerande intensitet. I mitten möts man av stormens öga, ett drömlikt hus vid vattnet, medan det i den bakre delen av rummet pågår ett våldsamt skuggspel av silhuetter och fallande objekt.

Peter Geschwind har tidigare arbetat med liknande verk och metoden är ofta ett slags missbruk av både material och teknik där vardagsföremål kombineras på olika sätt för att skapa en bugg eller kortslutning; ett felanvändande där fokus ligger mer på föremålens form och socioekonomiska egenskaper än vid dess primära funktioner.

En bok och en DVD produceras i samarbete mellan Färgfabriken, Liljevalchs och Bildkonstnärsfonden. Boken innehåller texer av Rebecca Gordon-Nesbitt, Jan Åman och Niclas Östlind. Mikael Olsson har fotograferat Automatic på Färgfabriken och Andreas & Fredrika har givit boken dess form.

Automatic fortsätter i en annan form på Liljevalchs den 31 augusti, dagen efter att utställningen på Färgfabriken stänger. Fortsättningen skulle kunna vara början …