Historiska och samtida perspektiv på trädgården (del 2) – Föreläsningskväll på Nationalmuseum
25 maj 2023
Välkommen till en föreläsningskväll i samarbete med Nationalmuseum!
Plats: Nationalmuseum, Södra ljusgården, entréplan
Tid: 18.00–19.00
Medverkande: intendent Carl-Johan Olsson och konstnär Janna Holmstedt
Under 2023 öppnar Nationalmuseum och konsthallen Färgfabriken båda en utställning på tema trädgård. I en gemensam föreläsningsserie belyser man trädgården i konsten från både ett historiskt och samtida perspektiv. I del två är det trädgårdens viktigaste beståndsdel som står i centrum – jorden. Carl-Johan Olsson, intendent för 1800-talsmåleri vid Nationalmuseum, talar om markens poesi och konstnär Janna Holmstedt närmar sig trädgården som en scen, en plats för utforskande av roller och relationer i en tid som kommit att kallas Antropocen.
Om föreläsningarna
Markens poesi
Carl-Johan Olsson
Med romantikens nya syn på naturen förändrades den konstnärliga blicken i grunden. Naturen ansågs besjälad och dess minsta delar som ett uttryck för Anden. Ett exempel är fascinationen för marken – för jorden, växterna och terrängens sammansättning. Av dessa element skapade 1800-talets konstnärer en bildpoesi där naturen överraskar betraktaren som något närmast övernaturligt.
Carl-Johan Olsson är intendent för 1800-talsmåleri på Nationalmuseum. Han har curerat utställningar som Dansk guldålder och Zorn – en svensk superstjärna. Just nu arbetar han med en kommande utställning om 1800-talets romantiska måleri.
Under ytan, bortom blicken
Janna Holmstedt
Den vana odlaren säger att vi ska odla jorden, inte växterna. Janna Holmstedt har börjat känna doften av vad det betyder. Det här är berättelsen om hur en märklig och vacker frukt började växa i hennes koloni. Om hur våra trädgårdars ekologier sträcker sig långt utanför de pittoreska staket och murar som ofta omger dem, även till platser vi helst inte vill kännas vid. Som konstnär har Janna Holmstedt närmat sig trädgården som en scen. Inte ett sceneri eller skådespel, utan som en plats för utforskande av roller och relationer i en tid som kommit att kallas Antropocen.
Janna Holmstedt arbetar med ljudinstallationer och iscensatta situationer och lyfter fram relationer mellan ting, platser och varelser som ofta förpassas till bakgrunden. Hon är del av konstplattformen (p)Art of the Biomass och verksam som forskare vid Statens historiska museer, där hon leder projektet Humus economicus om jordblindhet och myllans värde i urbaniserade landskap.
Relaterat
Läs mer om utställningen Trädgården – konst och natur under sex sekler på Nationalmuseum.
Läs mer om Färgfabrikens projekt Trädgård – Bortom den mänskliga blicken.
Toppbild: En ”märklig frukt” av konstnären Janna Holmstedt. Foto: Janna Holmstedt.