Ola Pehrson Monografi


21 maj 2013

Bokrelease


En bokrelease kommer äga rum på Färgfabriken den 21 maj kl 18–20. En monografi med minnen, reflektioner och analyser av Ola Pehrsons konstnärskap. Vi bjuder på vin och Olas körverk NASDAQ Vocal Index framfört av en liten ensemble ur Stockholms Motettkör.


Hösten år 2009 visade Färgfabriken en retrospektiv över Ola Pehrsons konstnärskap. Nu fyra år senare publicerar vi i samarbete med Ola Pehrson Foundation en monografi med minnen, reflektioner och analyser av Ola Pehrsons konstnärskap. Bokens två delar samlar ett antal essäer och dokumentation över hans viktigaste verk, vilka tillsammans ger värdefulla inblickar i hans konstnärliga arv.

Redaktörer: Anneli Bäckman, Joa Ljungberg, Saša Nabergoj
Skribenter: Nada Beroš, Thomas Broomé, Anneli Bäckman, Karen Diamond, Karin Hansson, Takuji Kogo, Joa Ljungberg, Saša Nabergoj, November Paynter och Björn Pehrson.
Översättning: Hans Olsson, Katrina Pejović, Andy Jelčić, Bettina Schultz
Grafisk form: Matilda Plöjel
Publiserad av: Art & Theory Publishing

Om Ola Pehrson

Ola Pehrson (1964–2006) fick sitt publika genombrott i slutet av 90-talet med det humoristiska och mångfacetterade verket Yucca Invest Trading Plant, en multimedia-installation som behandlade finansmarknaden. I hans konstnärskap rör vi oss mellan storskaliga system som global ekonomi och massmedia, och hemmets intima sfär. Centralt finner vi ett stort intresse för det mänskliga beteendet och vad som styr det. Förortsvillan han växte upp i förekommer i olika skepnader i flera av hans verk, som i installationen Födelsedagsfest, en rekonstruktion av hans mammas 65-års fest. Det finns även en djup fascination för den mänskliga perceptionen och ett utforskande av verklighetsbegreppet. Hans sista verk, den skulpturala videoinstallationen Hunt for the Unabomber väckte stor internationell uppmärksamhet då det presenterades på Istanbulbiennalen år 2005. Ola Pehrson omkom tragiskt i en bilolycka år 2006, en tid då han befann sig mitt i sitt internationella genombrott.

Ola Pehrson Foundation etablerades år 2009 med syfte att dokumentera det konstnärliga arvet, samt göra konsten tillgänglig för allmänheten.


Med stöd från

Göran Lagerwalls Stiftelse, Kulturrådet, Lindéngruppen, Stiftelsen Längmanska Kulturfonden