Offentlig konst i praktiken – Från vision till verkstad


18 november 19 november

Plats: Färgfabriken, takvåningen

Dag 1: 11.30 – 20.00

Dag 2: 09.00 – 14.00

Biljettpris: 1500 kr

Boka din plats och betala direkt med kort via följande länk: Boka plats

För dig som hellre vill ha faktura går det bra att anmäla sig via följande formulär: Anmälningsformulär


Välkomna till det första tillfället av en kompetenshöjande konferensserie om arbete med offentlig konst! Konferensserien är ett nytt forum för praktisk kunskap inom konst och gestaltad livsmiljö, för att utveckla fältet och fördjupa och nyansera praktiken hos de inblandade professionerna. Konferensen blir även en plattform för kollegialt utbyte, där erfarenheter från norr till söder, från storstäder och landsbygder, kan delas och inspirera.  


Konferensseriens första tillfälle har temat finansiering och hålls på konsthallen Färgfabriken i Stockholm. Under två halvdagar presenteras paneldiskussioner, föreläsningar och referensprojekt som utforskar möjligheter och svårigheter med finansiering och budgetering av offentlig konst, från initiering av nya projekt till medel för drift och underhåll samt finansiering av tillfällig konst.  

Konferensen riktar sig främst till tjänstepersoner inom kommunal och regional sektor. Programmets förvaltningsöverskridande perspektiv öppnar upp för att flera olika delar av organisationen som arbetar med den offentliga konsten kan delta, för att möjliggöra en bred förankring av utvecklingsarbetet.  

De inbjudna talarna och paneldeltagarna kommer från hela det utökade fältet för offentlig konst, med både praktiker, tjänstepersoner och forskare från olika delar av Sverige. Fullständigt program hittas nedan.  

Konferensserien anordnas på initiativ av Färgfabriken och ArtPlatform, med utgångspunkt i boken Handbok för kommunala beställare, som gavs ut av Statens Konstråd och Jönköpings kommun 2024. Kommande tillfällen är planerade till två gånger per år, med andra konferensen under våren 2025. Kommande konferenser följer också handbokens upplägg, med organisation, samverkan och styrdokument som framtida teman.  


Dag 1

12.30 Inskrivningen öppnar 

13.00 – 13.10 Välkommen hälsar Anna-Karin Wulgué, konsthallschef Färgfabriken, och Åsa-Viktoria Wihlborg, VD ArtPlatform 

13.15 – 13.45 Ner i verktygslådan – Från vision till verkstad! Samtal mellan Lena From, konstchef Halmstads kommun, Filip Zezovski Lind, Kultur- och bibliotekschef Jönköpings kommun, Lotta Mossum, Projektchef, Statens konstråd och Åsa-Viktoria Wihlborg VD ArtPlatform, med utgångspunkt i Handbok för statliga beställare och Handbok för kommunala beställare

13.50 – 14.30 Referensprojekt: Nurmengaard, Magnus Ladulåsplats. Samtal mellan Linda Wallenberg, intendent offentlig konst i Västerås kommun, Tor Olsson, Belysningsplanerare i Jönköpings kommun, Linnea Rygaard, konstnär, Niklas Bosrup, landskapsarkitekt Sydväst Arkitektur och landskap och Filip Zezovski-Lind, Jönköpings kommun. 

14.35 – 15.15 Finansiering av konst i planprocesser: Anna-Maria Hellner, parkingenjör, Örebrobostäder.  

15.15 – 15.45 Fika 

15.45 – 16.45 Ekonomi, investering/driftsmedel – se helheten. Inledande reflektion av Åsa-Viktoria Wihlborg, VD, ArtPlatform. Panelsamtal med Catarina Fritz, fd. ekonom på Akademiska hus, Linn Eriksson, controller, Liljevalchs konsthall fd Haninge kommun och Anna Ehn, Chef offentlig konst, Uppsala kommun.

16.45 – 17.15 Frågestund 

17.15 – 17.35 Avrundning Anna-Karin Wulgué, konsthallschef Färgfabriken, och Åsa-Viktoria Wihlborg, VD ArtPlatform.

17.35 – 18.00 Visning av utställningen arkitekturer-åtta samtida undersökningar

18.00 – 19.30 Kvällsmingel på Färgfabriken.


Dag 2

9.00 – 09.45 Att upprätthålla och säkerställa finansiering av offentlig konst. Panelsamtal mellan Filip Zezovski Lind, Kultur- och bibliotekschef Jönköpings kommun, Joel Albinsson, konstintendent Jönköpings kommun, Lena From, Konstchef, Halmstads kommun och Lotta Mossum, Projektchef, Statens konstråd. 

09.45 – 10.30 Kommuner i Värmland – vad hände efter Statens konstråds satsning kunskapsnav för offentlig konst 2018 – 2020. Utmaningar i att få igång arbetet med 1% regeln? Eriqa Lindsten, Kultur- och fritidschef, Arvika kommun och Tina Bergenbrink, Kulturchef, Hagfors kommun.

10.30 – 11.00 Fika 

11.00 – 11.40 Att få till medel och en rutin för drift och skötsel av offentliga konstprojekt. Anna Ehn, chef offentlig konst, Uppsala kommun och Ella Tuononen, intendent offentlig konst Uppsala kommun 

11.40 – 11.55 Frågestund

12.00 – 12.30 Finansiering av tillfällig konst, samproduktion mellan förvaltningar. Eleonora Fors Szuba, chef, Stockholm konst.  

12.30 – 12.45 Frågestund 

12.45 – 13.00 Avslutning samt introduktion till nästa konferens, Molly Sjögren, moderator, Anna-Karin Wulgué, konsthallschef Färgfabriken, och Åsa-Viktoria Wihlborg, VD ArtPlatform 

14.00 Visning av utställningen arkitekturer– åtta samtida undersökningar


Catarina Fritz, fd. ekonom på Akademiska hus

Catarina hade möjligheten när hon arbetade som CFO på Akademiska hus (2017–2022) att för bolagets räkning fördjupa samarbetet med Statens Konstråd, vilket ledde fram till en ny form av samarbetsavtal. Avtalet var det första som tecknades med ett statligt fastighetsbolag och som sedan kom att vara förebild för kommande avtal med andra statliga fastighetsbolag. 

Statens konstråd fick ett särskilt uppdrag av Kulturdepartementer i samband med framtagandet av Gestaltad livsmiljö att öka intresset inom den statliga sfären att satsa mer på konst. 

”För mig var det en stor förmån att få arbeta med detta med tanke på mitt stora konstintresse, särskilt samtida konst.” – Catarina Fritz


Eleonora Fors Szuba, chef för Stockholm konst

Eleonora Fors Szuba är sedan 1 oktober 2024 chef för Stockholm konst med uppdrag att stärka och utveckla den offentliga konsten i Stockholm stad. Närmast kommer hon från ett uppdrag som chef för konstenheten i Västra Götalandsregionen och har dessförinnan flerårig erfarenhet av att arbeta med offentlig konst som projektledare och curator. 


Filip Zezovski Lind, kultur- och bibliotekschef i Jönköpings kommun

Foto: Linda Söndergaard

Filip Zezovski Lind är kultur- och bibliotekschef i Jönköpings kommun, där han tidigare tjänstgjort som konstintendent. Filip har en bakgrund inom konsthistoria och filosofi samt masterexamen i Curating Contemporary Art från Royal College of Art. Han var medgrundare till konsthallen Clearview i Tottenham, London samt en av redaktörerna till publikationen Offentlig konst – handbok för kommunala beställare. 


Joel Albinsson, konstintendent i Jönköpings kommun

Joel Albinsson är konstintendent i Jönköpings kommun. Han har en masterexamen i curating art från Stockholms universitet och är tidigare utbildad kulturvetare och konstvetare. Joels curatoriella praktik kretsar kring den ljudande konstens rumsliga och tidsliga kvaliteter såväl som kring frågor gällande demokrati, staden och särskilt makten över staden.


Lena From, konstchef i Halmstad kommun

Lena From har tidigare varit konstprojektchef vid Stockholm konst och på Statens konstråd där hon ansvarade för flera regeringsuppdrag. De senaste åren har hon haft fokus på hur offentlig konst tillsammans med arkitektur och kulturmiljö kan bidra till att skapa hållbara livsmiljöer. Hon har en bred bakgrund som kulturjournalist och skrivande chef inom dags- och fackpress.


Linn Eriksson, controller vid Liljevalchs konsthall fd. Haninge kommun

Linn Eriksson, tidigare controller i Haninge kommun, nu på Liljevalchs konsthall. Haninge kommun ändrade budgetprocessen för tillämpning av 1%-regeln för några år sedan.


Linda Wallenberg, intendent offentlig konst i Västerås kommun

Linda Wallenberg är curator och konstkonsult som bor utanför Västerås.
Uppdraget i Jönköpings kommun skedde under hennes tid som verksamhetsledare för Linda Wallenberg konst, som fokuserade på offentlig konst och konstutställningar utanför samtidskonstens traditionella rum. Wallenberg arbetar nu som processledare för offentlig konst på Västerås konstmuseum och har tidigare arbetat bland annat på Wanås konst, Farawaysoclose, Västmanlands läns museum och Uppsala kommun.


Linnea Rygaard, konstnär

Linnea Rygaards arbete utgår från och fokuserar kring hur måleri och arkitektur kan förenas, ett försök till sammanslagning av verkligheten och fantasin. Kan de två tillsammans skapa en storslagen enhet mellan allvar och lek. Fram växer en säregen plats som tar betraktaren in i upplösningen av rumsliga dimensioner. Kopplingen till rummet och arkitekturen finns alltid närvarande, både som en direkt referens i motiv men också som ett objekt placerat i det rum där målningen befinner sig. Det vill säga, målningen påverkar sin omgivning och vice versa.


Lotta Mossum, projektchef på Statens konstråd

Foto: Gouwey Yang

Lotta Mossum arbetar som konstenhetschef på Statens konstråd. Mossum har tidigare arbetat som curator för konstprojekt i de offentliga rummen. Med en magisterexamen i fri konst har hon även praktisk erfarenhet av konstproduktion. Under det senaste decenniet som curator på Statens konstråd har Mossum främst arbetat med komplexa och storskaliga projekt som t.ex. Future Island, Campus Albano, Stockholm, samt konsten i Västlänken, Göteborg.


Molly Sjögren

Molly Sjögren är oberoende curator och arkitekt baserad i Stockholm. Hennes praktik omfattar praktiknära forskning, processledning och strategisk verksamhetsutveckling, med fokus på gestaltad livsmiljö och samverkan över discipliner.


Niklas Bosrup, landskapsarkitekt

Niklas Bosrup är landskapsarkitekt och en av Sydväst arkitektur och landskaps grundare och delägare. Kontoret firade precis 20 års-jubileum och har genom åren gjort flera uppmärksammade projekt i bl a Stockholm, Visby, Simrishamn, Jönköping, Eslöv, Norrtälje och Falköping.


Tor Olsson, ljusdesigner

Tor Olsson är ljusdesigner med kulturvetarbakgrund. Han har i snart tio år jobbat som belysningsplanerare på Jönköpings kommuns stadsbyggnadsbyggnadskontor. Oförmåga att hålla munnen stängd och att bliva vid sin läst har lett till att han utöver belysningsplanerarrollen ständigt lyckas se till att ramla in i alla möjliga roller inom stadsbyggnad och stadsutveckling. 


Konferensen är del i ett samarbete inom Arkitekturtriennalen, en ny plattform för utforskande och långsiktig samverkan mellan arkitekter, konstnärer och samhällsaktörer. Arkitekturtriennalen är initierad av Färgfabriken som ett återkommande forum och en samlingspunkt kring frågeställningar om den byggda miljön och framtiden. 


Topp-bild

Nurmengaard
Foto: Werner Nystrand
Konstnär: Linnea Rygaard
Tillkomstår: 2021
Placering: Magnus Ladulås plats, Jönköping
Teknik och material: Skulptur – ekträ och stål

Nurmengaard är skapad av konstnären Linnea Rygaard i samarbete med Sydväst Landskap och Arkitektur. Skulpturen skapar en rumslighet som sammanflätas med landskapet och bjuder in till vistelse. Titeln sammanfogar konstnärens namn med namnet på ett fiktivt slott byggt av den onde trollkarlen Gellert Grindelwald i Harry Potter-böckerna.


Kontakt

Anna-Karin Wulgué
anna-karin@fargfabriken.se