Niki Lindroth von Bahr Något att minnas


7 september 2019 24 november 2019

Separatutställning
Stora salen, Färgfabriken

Curator Joachim Granit och Emilia Rosenqvist


Hösten 2019 producerar Färgfabriken en stor separatutställning med konstnären och animatören Niki Lindroth von Bahr (född 1984) som omfattar film och skulptur samt premiärvisningen av den nya kortfilmen, som även givit namn till utställningen, Något att minnas!


Lindroth von Bahr har en unik stil både i innehåll och uttryck. Hennes filmer och skulpturer berätta ofta en slags melankoliska moderna fabler där djur agerar i en alldaglig men samtidigt absurd värld, som på alla sätt liknar vår egen. Det vardagliga görs främmande och mer distanserad samtidigt som vi genom djurens agerande kan få syn på mänskliga karaktärer och beteenden bortom ytan.

Ett intresse för samhällsfrågor och politik blir tydligt i handling och form, även om det inte är konstnärens ambition att driva politiska teser. Utställningen på Färgfabriken kommer att belysa ett samtida, komplext och mångsidigt konstnärskap ifrån olika sidor.

Installationsbild Något att minnas, Färgfabriken, 2019. Foto av: Jean-Baptiste Beranger

Om konstnären

Niki Lindroth von Bahr är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och är representerad som konstnär av Stene Projects Gallery i Stockholm och som regissör av Nexus Studios i London.

Lindroth von Bahrs prisbelönta kortfilmer Min börda (2017), Simhall (2014) och Tord och Tord (2010) har visats på festivaler som Cannes, Berlinale, Toronto och Sundance. Min börda har sedan premiären 2017 vunnit över 80 utmärkelser, inklusive Cristal for bästa kortfilm i Annecy, bästa internationella kortfilm i Toronto och Guldbaggen för bästa kortfilm. Lindroth von Bahr är också en kostymdesigner och har jobbat för artister som Fever Ray och David Bowie.

Foto: Jorun Burman Berg

Fördjupning

Texten är skriven av Johanna Theander på uppdrag av Färgfabriken för utställningsfoldern, Något att minnas, en separatutställning med Niki Lindroth von Bahr, producerad av Färgfabriken 2019.

Fabler inför jordens undergång
Johanna Theander


I media

Skadedjur blir konst och vad betyder maten för en musikfestival?
– 
Cecilia Blomberg, reportage och intervju, Sveriges Radio, P1 Kultur 21/8, 2019

”Ett enastående arbete. Och berättelserna på en gång komiska och tragiska, poetiska och samhällskritiska.”
Birgitta Rubin, Dagens Nyheter, ”DN:s kritiker väljer fem favoriter vecka 39”, 29/9, 2019.

”De blir som glittrande ögongodis under punktbelysningen i den annars mörkbelagda utställningssalen. Och det är svårt att inte gotta sig i de otaliga små detaljerna.”
Gabriela López, recension i Konsten.net 30/9, 2019.

”Fast överskridanden räcker inte som förklaring till det tragikomiskt gripande uttrycket i Niki Lindroth von Bahrs verk. Innerligheten ligger också i den handgjorda omsorgen om varje detalj: om djurfigurernas örsnibbar, tandrader och ögonlock.”Jessica Kempe, recension i Dagens Nyheter 25/9, 2019.