Moment Ginza – En stadsencyklopedi


17 oktober 1997 7 december 1997

Grupputställning
Stora salen, Färgfabriken

Konstnärer: Les Bourratives, Angela Bulloch, Maurizio Cattelan, Liam Gillick & Gabriel Kuri, Ange Leccia, Anne Frémy, Felix Gonzales-Torres, Pierre Huyghe, Philippe Parreno, Allen Ruppersberg, Vidya & Jean-Michel, Jean-Luc Vilmouth, Miwa Yana

Curator Dominique Gonzales-Foerster


Ett konstprojekt inriktat mot staden curerat av Dominique Gonzales-Foerster.


Moment Ginza är ett ovanligt projekt på många sätt – organisatoriskt såväl som konstnärligt. Det tillkom som ett förslag från en konstnär – men de flesta verken är skapade av hennes konstnärsvänner från olika delar av världen. Det är ett konstprojekt, men det är inriktat mot staden – inte som en utställning om staden, utan snarare en scenografi av känslan som en stad kan frambringa.

Syftet är att skapa en situation snarare än en utställning, där besökaren såväl som hans/hennes rörelser och möten är en viktig del av konstverket. Projektet bygger en bro mellan konst, arkitektur, staden, analys och erfarenhet. Den är high-tech och low-tech på samma gång.

Utställningen har visats på Magasin, Centre National d’Art Contemporain Grenoble, Frankrike som ”Momen Ginza/dagversion” och visas nu på Färgfabriken i sin nattversion. Färgfabriken, Magasin och Aggerborgs reklambyrå har producerat ”Moment Ginza Cityguide” för utställningen, en publikation som är en resa in i en virtuell stad, genom mer än hundra färgbilder skapade av Dominique Gonzales-Foerster, liksom en ”stadsencyklopedi” bestående av en samling citat från romaner, arkitetkturteori, internet och så vidare. Moment Ginza är ett samarbete mellan Färgfabriken och Magasin, Centre National d’Art Contemporain Grenoble, Frankrike.

Fördjupning

På söndagseftermiddagen spärras Ginza, den berömda gatan I Tokyo, av för bilar och tas över av fotgängare. Atmosfären förändras kontinuerligt, asfalten korsas i alla riktningar, en musikliknande känsla smyger sig långsamt på, dagliga händelser färgas, en subtil och svävande koreografi utspelar sig. Det som kallas ”Moment Ginza” infinner sig. En situation snarare än en utställning, ett potentiellt rum mellan verklighet och virtualitet, behagligt att föra sig i, spännande att utforska… – urbana ögonblick – stad av möten – sambandens arkitektur – en atmosfärsikt och lättsinnig miljö – nästan minimalistisk långt ifrån monumental. Kablarnas och telefonlinjernas skönhet – en lekfull plats- ”virtual street” – skyline och bildskärmar – kablar och byggnader, ett blandat landskap – flytande meddelanden – en fotgängares koreografi – en mur av panoramabilder / stadsskyltar… En enstaka reklamplats – dryckesautomater – en lång lysande girland – en passagerare / kavaljer – en flod av ljud – en vag atmosfär av futuristisk dans – en liten parkering för stolar med hjul en möjlig drive in… Accessoarer för förvaring – reklamens närvaro – en osannolik förförelse… staden konstrueras inom betraktaren, en aktivitet i nuet, ursprung, tid att leka, identifierandet av en plats… Vi kommer att se staden skapa sig själv och skapa scenarier, planer, sekvenser, bilder och situationer. En relationell arkitektur som ständigt byggs via betraktarna, rummet, bildskärmarna, kablarna, bilderna, ljudet, ljuset… en stad för möten, en övergångsplats, en liten galax… ett ”Moment Ginza”.