Mitt privata är politiskt, det är din skit med – en manifestation initierad av konstnären Petra Hultman


16 maj, 22 maj, 23 maj, 29 maj, 30 maj

En konstnärlig och feministisk manifestation med kvinnliga konstnärer, initierad av Petra Hultman.
Förfest:
16 maj 17.00–20.00, fri entré
Liljeholmsvägen 8A, våning 4,5

Medverkande konstnärer: Petra Bauer, Ulrika Berge, Karolina Brobäck, Theresa Traore Dahlberg, Petra Hultman & Co, Eliana Ivarsdotter Haddad, Diana Agunbiade-Kolawole, Emelie Liljebäck, Linnea Rygaard, Fia-Stina Sandlund.

Under de följande veckorna finns möjlighet att boka in sig på en guidad visning via Konstkompaniet: onsdag 22 maj, torsdag 23 maj, onsdag 29 maj samt torsdag 30 maj. Öppet mellan: 16.00–18.00, visningen börjar 16.30.
Bokning: info@konstkompaniet.se. Obs! Begränsat antal platser, först till kvarn gäller. Fri entré.


Under Stockholm Art Week bjuder konstnären Petra Hultman in publiken till en feministisk manifestation i sin bostad. Manifestationen tar form i en utställning, producerad av Färgfabriken, och visar verk av en grupp kvinnliga konstnärer och vänner till Hultman. Tillsammans bildar de ett starkt uttryck för kvinnlig kraft och belyser villkoren för kvinnor generellt, och för kvinnliga konstnärer i synnerhet. 

Vi har med stort intresse följt Petras konstnärsskap sedan hon mottog Beckers konstnärsstipendium 2018 och gjorde sin första stora separatutställning på Färgfabriken. Som vän och representant för Färgfabriken var det självklart för mig att tacka ja när Petra frågade om konsthallen kunde hjälpa till att förverkliga hennes idé, säger curator Emilia Rosenqvist. 

De medverkandes konstnärernas verk har integreras i hemmet som just stylats, dokumenterats och marknadsförs som bostadsobjekt till försäljning. Samtliga konstnärer kommenterar maktstrukturer samt familjens och hemmets villkor, och har som vänner och kollegor på olika sätt stöttat Hultman under hennes separation. De konstnärliga uttrycken varierar och rymmer måleri, installation, ljudverk, foto, video samt relationell estetik. 

—- 

Allting ingår i en marknad och allting får till slut sitt pris, men på vems bekostnad? 
Konstverken och föremålen i hemmet, liksom de väggar, tak och golv som omfamnar dem har alla sitt pris följt av ett varierande antal nollor. Men, det andra priset, det jag personligen betalar för föräldraskapet, partnervalet och andra beslut jag tagit men statistiskt och erfarenhetsmässigt delar med otroligt många kvinnor, är den kostnad jag egentligen vill prata om.

Just nu kallas andra kvinnor som påverkat mitt liv och förutsättningar att bidra. På sitt sätt. Det är en blandning av nära & kära, kollegor, professorer, assistenter, mecenater och andra. Konstvärldens specifika förhållanden kring socialt, kulturellt och ekonomiskt kapital liksom konstnärers arbetsvillkor blir så ytterligare lager i detta initiativ. Men främst handlar det om situationen. Relationerna. Stödet. Ansvarstagandet. Och drömmen om en annan verklighet. Den jag tror att vi gemensamt delar och länge har arbetat för. 

Ur det pågående konstnärliga projektet Mitt privata är politiskt, det är din skit med av Petra Hultman.


Foto: Ur verket Och allt återstår att göra. Tack till Petra Bauer, Rebecka Katz Thor och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek