Mitt mörka hjärta


16 oktober 2011

Filmvisning
Färgfabriken


I samband med utställningen ”I will never talk about the war again” visar vi filmen ”Mitt mörka hjärta” av Staffan Julén och Marius van Niekerk.


Fyra krigsveteraner från olika sidor i Angolas blodiga inbördeskrig kliver på en båt vid mynningen av floden Kwando. De är på väg tillbaka till de före detta slagfälten där de som unga stridit mot varandra. Men nu, tjugo år senare, binds de istället samman. Inte bara av krigets trauman utan också av sitt behov av att förstå, förena och förlåta.

Genom att visa filmen i anslutning till utställningen I Will Never Talk About the War Again med verk av konstnärer från det forma Jugoslavien, också de från ett samhälle märkt av traumatiska krigsminnen, vill Färgfabriken belysa individens roll och situation i konflikternas snedvridna logik.

Staffan Julén (1957) är en svensk regissör, producent och manusförfattare inom spel- och dokumentärfilm. Han grundade produktionsbolaget Eden film 1983 och är bosatt i Stockholm.

Marius van Niekerk (1961) är en sydafrikansk regissör, fotograf och författare. Han tvångsrekryterades till sydafrikanska armén när han var 17 år och tvingades gå i exil. Han kom till Sverige på 80-talet och bor numera i Stockholm.

Regissören Staffan Julén introducerar filmen kl 16.00. Efter filmvisningen inbjuds publiken att diskutera med Staffan Julén och medregissören Marius van Niekerk, samt Göran Högberg, läkare och specialist på posttraumatisk stress.