Liz Cohen BODYWORK


23 november 2005 5 februari 2006

Separatutställning
Stora salen, Färgfabriken


En utställning om kropp, identitet och ombyggnationer.


Liz Cohens verk BODYWORK handlar om identitetsskapande och grupptillhörighet. På plats i Färgfabrikens stora utställningshall bygger Liz Cohen om en Trabant, en liten östtysk bil, till en Chevy El Camino lowrider, en slags mexikansk-amerikansk raggarbil. Samtidigt förvandlar hon sig själv till den bikini-modell som ska sitta på motorhuven då hennes egenhändigt byggda bil ska visas på motorshower runt om i världen.

Kring Liz bilverkstad pågår en massa aktiviteter. Hon bygger om Färgfabriken, till en bilverkstad och ett gym. Inte som passiva installationer utan på riktigt. Under mer än ett år har hon arbetat på en ”car body shop” i Arizona, USA, utan någon som helst tidigare kunskap om bilar men ett brinnande intresse för den kulturen. Hon har lärt sig svetsa och meka för att bygga om en gammal Östtysk Trabant till en custom made amerikansk Chevrolet El Camino. Tysk funkis ska bli amerikansk lowrider.

Och konstnären spelar alla roller på en och samma gång: hon äger bilen, mekar den och sätter sig på dess motorhuv som bikinigirl. Liz Cohen är inte snack. Liz Cohen är verkstad. Liz Cohen är inte passivt ”intresserad” av bilmekar-världen eller kroppsfixerade gym. Hon försöker inte förstå på distans. Hon beskriver inte något från sidan. Hon ger sig rätt in i nya sammanhang, fullt ut. Hon talar inte om mekande grabbar eller bikini-brudar på motorhuvar, varken som fenomen eller problem – hon testar själv vad det handlar om. I utställningen tar Liz Cohen den dubbla betydelsen av ordet ”body”, kaross och kropp, till sin yttersta konsekvens.

Fördjupning

Intervju med Liz Cohen

Relaterat

Utställningen BODYWORK är relaterad till Färgfabrikens stora seminarieserie The Gender Turntable.