Jens Assur I Can See the World from Here


17 mars 2007 8 april 2007


Jens Assur och Färgfabriken presenterar utställningen I Can See the World from Here, ett samarbete mellan Umeå universitet, Studio Jens Assur, BildMuseet vid Umeå universitet och Färgfabriken.


I centrum står en svit bilder av fotografen Jens Assur, som under några veckor de facto bott på ett studentrum i Umeå. Han har umgåtts med studenter, professorer och forskare. Han har sett våndan inför salstentor och glädjen på puben efteråt. Han har sett professorer i långklänning och pingvinklädda middagar, han har sett pompa och ståt bredvid pommes och tinade hamburgare. Kort sagt, han har sett studentlivet i Umeå. Ett universitet som vill. Som vill genom att inte vilja vara speciellt, utan att vara allt. Och som har alla chanser att bli Sveriges nyckel till framtiden.

Om konstnären

Jens Assur (f 1970) är fotograf och filmare med en rad olika projekt bakom sig. Hans kortfilm ”Den sista hunden i Rwanda” har nyligen tilldelats priser vid kortfilmfestivalerna i Palm Springs i USA, Clermont-Ferrand i Frankrike och Flickerfest i Australien. ”Jens Assur är vår kanske främste dokumentärt arbetande fotograf idag. Med dokumentärt foto brukar man mena att via en fotografisk bild berätta om ett stycke verklighet. Istället för att skriva en text plåtar man en bild. Men Jens Assur har alltid varit mer än så. Jens Assurs vågar lita till att han inte behöver berätta. Han behöver inte förmedla en sanning. Han behöver inte avslöja. Han behöver inte påstå. Han vågar lita till att han fångar bilder som säger mer än så genom att han fångar något som ger bilden en egen styrka, före eller efter berättelsen. Han vågar tro både på sig själv, på bilden som verktyg och på oss som betraktare.

Det är därför Jens Assur är Umeå universitet. Det är direkt och det är enkelt. Det tillåter, undersöker och är komplext. Utan minsta tvekan. Utan åthävor. Och det är därför det är så viktigt att alltihop teleporteras till Stockholm och Färgfabriken. För vi ser faktiskt världen genom Jens Assur och Umeå universitet.”

Seminarier

I samband med utställningen anordnas seminarieserien Teleport Umeå: