Inte utan orsak


5 juni 2010 12 september 2010

Utställningsplats: Färgfabriken Norr, Excercishallen. 

Carl Johan De Geer & Marianne Lindberg De Geer öppnar upp sina ateljéer.


I utställningen Inte utan orsak plockade konstnärsparet Carl Johan De Geer & Marianne Lindberg De Geer noggrant ner sina ateljéer i Årsta gamla skola och byggde upp dem igen i Färgfabriken Norrs lokaler i Östersund. Vi fick en unik och personlig inblick i konstnärernas processer och vardag och kunde vandra runt bland detaljerna i två mångåriga och mångsidiga konstnärskap. I Inte utan orsak visades också konstnärsparet, för första gången, sida vid sida i en och samma utställning.

”Vår idé om att visa våra arbetslokaler i Östersund kändes självklar. Den mesta av konsten var ute på utställningar runt om i landet och det gamla ville vi inte visa. De flesta som vi träffar i yrket vill för det mesta komma till ateljén. Vi kan väl ses i din ateljé? säger de förhoppningsfullt. Carl Johan säger oftast ja, men själv gör jag tvärtom. Min ateljé är helig. Där pågår (oftast) processer som jag vill vara ifred med. Därför tänkte jag att om jag nu visar min ateljé en gång för alla, så är det gjort sen. Jag såg förstås också det som en stor möjlighet att bringa reda i allt. En rejäl genomgång och städning helt enkelt. ” Marianne

”Det är stor skillnad på vad man kan göra i ett hem. Och i en ateljé. I ett hem kan man inte gärna stänka stora mängder färg på väggar och golv. Man bör inte såga och snickra så spånen sprids överallt. Man förväntas inte spela hög musik mitt i natten. Man kan inte, i årtionden, låta bli att städa och plocka undan. Man förväntas vara den man är. Om det ringer på dörren och man tänker öppna så bör man inte klä ut sig först. Det är olämplligt, eller i alla fall ovanligt, att med scenografiska metoder förvandla hemmet till en psykiatrisk mottaging, en tandläkarmottagning eller en polisstation. Om man inte är psykiatriker, tandläkare eller polis, förstås. Men vi är konstnärer” Carl-Johan

Till utställningen producerades även en katalog med bland annat texter av både Carl Johan och Marianne. Katalogen finns att ladda ner här.

Ladda ned katalogen genom att klicka på bilden!

Carl Johan De Geer – är verksam som fotograf, designer, konstnär, scenograf, författare och filmskapare. 1967 ställde De Geer ut en provokativ serie vapenvägraraffischer under titeln Svik fosterlandet, som omedelbart beslagtogs av polisen. Med Håkan Alexandersson skapade han den legendariska tv-serien Tårtan. De Geer var med och gav ut undergroundtidningen PUSS, samt deltog 1970 i bildandet av textilkonstnärskollektivet 10-gruppen.

Marianne Lindberg De Geer – är konstnär, dramatiker och kulturskribent. Hon har en driven fallenhet att göra det oväntade – inte minst har hon intresserat sig för konstvärldens maktstrukturer som hon med både allvar och humor ifrågasatt både i sin konst och som debattör. Många av hennes verk har provocerat och skapat debatt. Jag tänker på mig själv – Växjö har vandaliserats vid flera tillfällen och skapat kulturdebatt.


Mellan april 2008 och januari 2011 drev Färgfabriken filialen Färgfabriken Norr i Östersund. Projektet drevs i samarbete med Jämtlands läns landsting och var delvis EU-finansierat. I Färgfabriken Norr visades ett tjugotal utställningar och anordnades konserter, workshops och konferenser.