Psychosis part III – Nothing is the same again


14 april 2012 21 juni 2012

Separatutställning


Färgfabriken ställer ut collage av Hilda Hellwig som aldrig tidigare visats. Hellwig har tidigare främst utmärkt sig som teater- och operaregissör, men har sedan unga år även arbetat med collage.


Färgfabriken ställer ut collage av teater- och operaregissören Hilda Hellwig som den tredje delen i Psychoisis, ett övergripande och långsiktigt projekt avsett att belysa det mänskliga psyket genom en serie utställningar, publikationer, seminarier och filmvisningar. Hellwig utforskar i sin konst både den egna identiteten och kollektiva stereotyper och berättelser, hennes bildvärld har ett nära släktskap med Psychosis-konceptets undersökande av det mänskliga psyket.

Vid sidan av arbetet på teatern har Hilda arbetat med bild, i form av collage. Collagen är något hon sysslat med ända sedan hon var barn och de har varit en parallell tråd som löpt jämsides med hennes verksamhet inom scenkonsten. På frågan varför de aldrig tidigare visats, svarar hon;

”Personer i min omgivning har ofta manat mig att ställa ut. Arbetet med mina collage har varit en fredad zon, där jag har sluppit att vara en del av någon rörelse, eller att behöva definiera mitt arbete.”

Hilda har ett väldigt avslappnat förhållningssätt till sina bilder och vill inte överdramatisera innehållet. Hon arbetar tematiskt, i serier som behandlar allt från ”en alternativ berättelse om Kristus” till en historia över hennes eget liv och absurda drömscener. Samtidigt påpekar Hilda att hon inte jobbar med politiska eller religiösa teman. ”Mina collage är inga illustrationer. Jag gör berättelser, skapar situationer, världar, porträtt. Det är fiktion och dröm”.

Att kastas in i Hilda Hellwigs bildvärld är en intensiv upplevelse, drömmar, hallucinationer och skräck blandas med en rejäl dos absurd humor. Möten med hajar, valfiskar och människor i trance – de deltar alla märkliga tablåer och bisarra scenerier. De skriker, flyger eller bara står stilla, frusna i en pose. Denna cocktail ger ingen fysisk baksmälla men bilderna stannar kvar och betraktaren vacklar ut eller simmar upp mot ytan igen. Handlar de om att upphäva en mental gravitation? Inget är sig likt igen.

Om konstnären

Hilda Hellwig var med och startade Teater Aurora där hon också arbetade som konstnärlig ledare 1979–94. På Teater Aurora satte hon upp bland annat Könets fångar – en subjektiv suck. Hilda Hellwig har arbetat med flera av de stora svenska scenerna: Dramaten, Stockholms stadsteater, Kungliga Operan och nu senast med en uppsättning av Carmen på Malmö Operan. Hon har även varit aktiv utomlands vid Svenska teatern i Helsingfors, Det Norske Teatret, Nationaltheatret i Oslo, Kantona Jozsef i Budapest, Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Estonian Drama Theater. Sedan hösten 2008 arbetar Hilda som professor i teaterregi på Stockholms Dramatiska högskola.

Utställningskatalog

Katalogen för både Psychosis II – I is someone else och Psychosis III – Hilda Hellwig finns tillgänglig som pdf här. Ladda ned genom att klicka på bilden.