Häst Häst Häst – Gästspel av Unga Klara


18 november 2013 22 november 2013

Teaterföreställning
Takvåningen, Färgfabriken

Regi: Suzanne Osten
Text: Erik Uddenberg


Unga Klara gästar Färgfabriken med sin hyllade föreställning om Leonora Carrington.


Häst Häst Häst är en lustfylld och performativ hyllning till en av konsthistoriens mest fascinerande personer och konstnärer – Leonora Carrington (1917–2011). Pjäsen är nyskriven av Erik Uddenberg och baserad på Leonora Carringtons liv och kamp för konstnärlig överlevnad.

En skoningslös pappa bränner upp sin dotters gunghäst och en förtryckt överklassflicka sliter sig fri, görs arvslös och söker världen genom sig själv. En modig 19-åring rymmer hemifrån sitt engelska gods för att definiera sig själv i Paris – på den här tiden konstens mitt och absoluta kokpunkt.

En lång och turbulent relation med den 26 år äldre Max Ernst mitt under andra världskriget resulterade så småningom i en psykos och vistelse på mentalsjukhus. Ur askan i elden växer dramatiska pjäser, distinkta noveller och egenartade tavlor och skulpturer. Och allt betyder något. Allt är begripligt och vi ser Leonora Carringtons mystiska, skickliga, starka, feministiska jag intensivt framträda bland alkemiska symboler, djur och andar – allt är i väl utvald äggtempera.

Vad säger detta konstnärskap till den unga människan idag? Leonora Carrington var ett bångstyrigt barn som förmodligen hade fått en bokstavsdiagnos om hon växt upp i vår tid. Men med sitt egensinniga uttryck, underfundiga sätt och okuvliga vilja att skildra världen hade hon med all säkerhet vägrat passa in i dagens kvinnoideal eller mediala hets. Hennes 75 år långa konstnärskap ställs som motbild till myten om det unga geniet som lever hårt och dör ung.

Hon var en hängiven mor, en passionerad målare och en ständig engagerad samhällsmedborgare som gjorde ett enormt avtryck i fram för allt surrealismen. Hon är en bortglömd konstnär, men i Mexiko lever hon kvar i folkets minne som en klok, hemlighetsfull, varm och humoristisk människa.