Hanna Modigh Hillybilly Heroine, Honey


28 maj 2009 9 augusti 2009

Fotoutställning
Lilla salen, Färgfabriken


Fotografen Hanna Modighs första utställning i Stockholm.


I augusti 2008 publicerade Vice artikeln Virginians, ett tiosidigt reportage med den unga fotografen Hannah Modighs bilder från de fattiga bergstrakterna i Virginia, USA. Sen dess har Modigh fått flera prestigefyllda utmärkelser, bland annat Scanpix Stipendium 2008 och Stockholms stads Kulturstipendium 2009. Hillbilly Heroin, Honey är det fotografiska projekt som Virginians baserades på och utställningen innehåller ett brett, tidigare opublicerat urval bilder, som nu äntligen kommer att visas i lilla salen på Färgfabriken.

28-åriga Hannah Modigh växte upp i Madras, Indien. Hon fick sin utbildning på Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö och bor och verkar nu i Stockholm. Hon tog bilderna till det som skulle komma att bli Hillbilly Heroin, Honey under två månader i den lilla staden St. Charles, Virginia. Efter att ha lärt känna en grupp ungdomar i det avfolkningsdrabbade området lyckades Hannah skapa ett av de mest imponerade fotodokument vi sett på flera år.

Bilderna är hjärtknipande vackra, trots att de är tagna i en av USAs allra fattigaste regioner, ”Många fotografer visar det som är hårt och fult,” säger Hannah, ”Jag tycker inte om att göra det. Jag åker hellre till en plats som är hård och försöker hitta det vackra där.” Modigh bestämde sig för att bli fotograf när hon var 13 år gammal, när hennes mamma gav henne en kamera. Hittills har hon tagit med den till flera avlägsna, fattiga och ofta skrämmande platser, och dokumenterat bland annat tonåriga heroinister och danska sexarbetare på ett vackrare och mer personligt sätt än de allra flesta som försökt. Hon är en av de modigaste fotografer vi stött på, och vi är fantastiskt stolta över att ha möjligheten att nu äntligen visa Hillbilly Heroin, Honey i Stockholm. I samband med publiceringen av Virginians visade Vice även utställningen på Galleri TTC i Köpenhamn.