Fält – Keramik, blommor, textil


1 september 2022 4 september 2022

Grupputställning
Lilla salen, Färgfabriken

Medverkande: Miriam Parkman, Stefan Andersson, Sofia Wikander


Fält är resultatet av mötet mellan textilkonstnären Miriam Parkman, krukmakaren Stefan Andersson och blomsterkreatören Sofia Wikander. Med färgstarka vävar, vedbränd keramik och nyskördade sensommarblomster länkar de samman sina konstnärliga uttryck i en nyproducerad installation. Vernissage torsdagen den 1 september 16.00–18.00 i Färgfabrikens lilla sal, entréplanet. Invigning 17.30.


Hantverkare från olika fält har en lång tradition av nära kontakt och samarbete. Stefan Andersson och Miriam Parkman hade länge inspirerats av varandra, men ville mer, att hitta en form för ett gemensamt uttryckssätt. I mötet med Sofia Wikander föll bitarna på plats. 

Tillsammans fann de tre ett sätt att inte bara inspirera varandra, utan även på djupet relatera till och skapa något gemensamt. Processen har kretsat kring begrepp som textur, färgval och form. Ingenting i installationen har gjorts var för sig utan allt hänger samman. I det nyproducerade verket finns keramik av varierat slag (vaser, flaskor, skålar), liksom olika textila uttryck (slitrya, röllakanmatta, en sjalliknande, tunn väv). Förväntade sensommarblommor är bland andra dahlior, rosenskära, aster, lejongap och blomstermorot.

Titeln Fält representerar jorden som förenar de tres praktik. Ur fälten (jorden) hämtas leran till keramiken, där växer blommorna och där finns material till textilier, som lin och bomull. Det handlar om ett långsamt skapande, ett växande, där samspelet med det oförutsägbara är en ofrånkomlig del. Den skiftande temperaturen i keramikerns ugn, vädrets växlingar i sol och regn över blomsterängarna, liksom vävens färger och former som växer fram stegvis, och vars slutliga resultat inte kan överblickas förrän allt är klart. 

På så vis inbjuder också konsthantverkarnas arbete till en ödmjukhet inför det som är livet, en oförutsägbar process där tiden måste få ha sin gång för att till sist ge avkastning i skönhet och hållbara verk.    

Fält varar bara fyra dagar, den tid när blommorna blommar. Förhoppningen är att detta ska vara den första av en serie utställningar som tar fasta på årstidernas växlingar och som får ta gestalt och blomma upp när det är tid att skörda. 

Om konstnärerna

Krukmakaren Stefan Andersson (född 1979) är baserad i Alvik, Dalarna, och har en examen från HDK-Valand, Göteborg. Hans vedbrända bruksgods finns på restauranger och hos samlare över hela världen. De senaste åren har han bland annat gjort keramiken till Björn Frantzéns stjärnkrogar i Stockholm och Singapore. I sitt skapande samspelar han gärna med processen och låter oförutsägbara spår bli en del av dekorationen och tingens själ, som ett fingeravtryck eller mönster från elden. Stefan Andersson har fått Konstnärsnämndens arbetsstipendie flertalet gånger och anses var en av våra främsta krukmakare. År 2019 utkom hans bok Krukmakeriet (Natur & Kultur).
www.ceramics.se

Textilkonstnären Miriam Parkman (född 1990) är utbildad på Handarbetets vänner 2013–2016 och verksam i Stockholm. Som medlem i vävgruppen Studio Supersju har hon medverkat i flertalet utställningar runt om i landet och även producerat offentliga konstverk. Hennes uttrycksfulla vävar blandar en 50-talsdoftande estetik med dagsaktuella ämnen och drömmar. Under 2021 tilldelades hon Stockholms stads kulturstipendium, såväl som ett arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. Henne kollektion för klädmärket Indigofera har rönt internationell uppmärksamhet. Tillsammans med Arianna Funk har hon skrivit boken Att väva (Natur & Kultur, 2020).
www.miriamparkmantextiles.com

Sofia Wikander född (1982) är snittblomsodlare och blomsterkreatör som månar om hantverket, i odlingen, blomsterskapandet och de vackra tillbehör hon väljer till blommorna. Wikander är verksam i Gillmyra, på landet utanför Stockholm, där hon odlar, arrangerar och skapar med blommor odlade på friland. Som en aktiv företrädare för Slow Flower-rörelsen tillämpar hon en hållbar odling där blommorna får växa i sin egen takt under rätt säsong. Hon var med och startade föreningen Snittblomsodlare i Sverige och har nyligen initierat en ny utbildning, Blomsterodlarna, inom detta. 
www.gillmyrablomster.se 

Från vänster: Miriam Parkman, Sofia Wikander och Stefan Andersson.