Estetiska preferenser i en tid av klimatkris – Har vi råd med dem?
20 november 2024
16.00–18.00, kaffe från 15.30
Språk: Engelska
Takvåningen, Färgfabriken
Ingår i konsthallens entréavgift
Förboka din plats här
Drop in i mån av plats
Välkommen till en konversation om det föränderliga förhållandet mellan människor, städer och miljön. I ljuset av de miljöutmaningar vi står inför kommer vi att fördjupa oss i landskapsarkitekturens och stadsdesignens avgörande roll för att forma en mer hållbar framtid.
För att klara klimatkrisen behöver stads- och landsbygdsområden anpassa sig och utveckla sin motståndskraft. Hållbara tekniska, systemiska och naturbaserade lösningar är en del av detta spektrum, men de passar inte alltid in vår bild av en vacker eller attraktiv stad.
Dagens samtal fokuserar på att våga omprogrammera eller radikalt omvärdera våra invanda estetiska preferenser när det gäller utformning av stadsrum. Vilken typ av stadsrum kommer vi att ha då vi behöver återbruka byggmaterial för att motverka effekterna av klimatkrisen? Kommer våra invanda estetiska preferenser att förändras när samhället allt eftersom samhället måste förflytta sig från att bygga nytt? Kan de nya kraven till och med förlösa en ny estetik, och därmed en ny form av skönhet?
Vem vänder sig programmet till?
Alla som är intresserade av hur vi kan tänka kring hur vi planerar, designar, bygger, upplever och vårdar vår byggda miljö i ljuset av klimatförändringar och extrema väderhändelser.
Program
15.30: Kaffe
16.00: Välkommen och introduktion, Daniel Urey, Färgfabriken och Luigia Brandimarte, KTH.
16.10: Keynote-föreläsningar av Annalisa Metta och Sarah Borgström
17.10: Paneldiskussion modererad av Luigia Brandimarte (KTH), med Annalisa Metta (University of Rome Three), Sara Borgström (KTH), Magnus Rothman (Stockholms stad) och Alexandra Cruz (Oslo Architecture Triennale).
18.00: Välkommen till Färgfabrikens stora sal och utställningen Arkitekturer – åtta samtida undersökninga där vi håller Arkitektursamtal med Daniel Norell, Einar Rodhe och Daniel Johansson, modererat av Karolina Keyzer. De medverkande arkitekterna har i utställningen på olika sätt arbetat med samling, återbruk och ”förbruk”.
Utställningen Arkitekturer – åtta samtida undersökningar och KTHs masterstudenters Open Studio håller öppet 11.00-19.30.
Keynote-föreläsningar
Beyond nature. Landscape architecture as co-agency and co-design
Annalisa Metta, universitet Roma Tre.
Strengthening the potential of nature to support sustainable urban development and resilience
Sara Borgström, KTH.
Alexandra Cruz, Head of Programs and International Relations at Oslo Architecture Triennale
Magnus Rothman, Strategic project manager at Miljöförvaltningen, Stockholms stad
Läs mer om teman och innehåll i föreläsningarna på den engelska sidan.
Medverkande
Annalisa Metta är professor i landskapsarkitektur vid universitetet i Roma Tre. Hon har en Ph.D. i Architecture of Parks, Gardens and Spatial Planning och belönades med Italian Fellowship vid American Academy i Rom 2016-2017. Hennes forskning fokuserar på samtida landskapsarkitektur, genom teoretiskt-kritiska insikter och tillämpad forskning. 2007 var hon en av grundarna till Osa, med vilka hon kurerade och designade Bosco Italia, den italienska paviljongen vid arkitekturbiennalen i Venedig 2012. 2023 var hon curator för sektionen Nature at home, som en del av utställningen Home Sweet Home, på Milano-triennalen. Hon var medkurator för böckerna Alberi! 30 frammenti di storia d’Italia (2022), Coltiviamo il nostro giardino (2019), Wild & The City. Landscape Architecture for Lush Urbanism (2020). 2022 publicerade hon Il paesaggio è un mostro. Città selvatiche e nature ibride.
Sara Borgström är docent i hållbar stadsutveckling vid institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. Hennes forskning har sitt ursprung i ett långsiktigt intresse för relationer mellan människa och natur som en central interaktion som är avgörande för alla utmaningar inom hållbar utveckling, och med ett specifikt fokus på urban natur. Hennes forskning undersöker styrning av stadslandskap ur ett socialekologiskt perspektiv inkluderar undersökningar av styrning av multifunktionell grön infrastruktur, urbana gröna allmänningar i förtätande städer, samarbetsmodeller för att hantera onda urbana hållbarhetsutmaningar samt fördelarna och utmaningarna med kunskapssamskapande processer.
Alexandra Cruz är chef för program och internationella relationer på Oslo Architecture Triennale, där hon ansvarar för de internationella samarbetena och programsamordningen med lokala och internationella partners. Hon har lett en mängd olika projekt i skärningspunkten mellan arkitektur, design och konst. Hon har arbetat på Arts Institute vid Portugals kulturministerium, med portugisiska representationer på biennaler i Venedig 2004 och São Paulo 2005. Alexandra är utbildad i arkitektur från Lissabon School of Architecture och i scenografi från Central Saint Martins, College of Konst och design, London.
Magnus Rothman arbetar på Miljöförvaltningen, Stockholms stad som strategisk projektledare med att identifiera och lyfta fram synergieffekter mellan klimatanpassning, offentliga rum, ekosystemtjänster och grönskans hälsoinverkan. Inriktningen är att stötta samhällsplaneringen och fastighetssektorn med utredningar, utbildningar, underlag och argument för att inkludera attraktiva naturbaserade lösningar i samhällsbyggnationen.
Luigia Brandimarte är docent i vattenteknik vid avdelningen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) på KTH. Hennes forskning fokuserar på att förstå det ömsesidiga samspelet mellan fluviala processer och mänskliga aktiviteter, i synnerhet dynamiken i skärningspunkten mellan vatten och samhälle och hantering av översvämningsrisker.
Daniel Urey är processledare på Färgfabriken.
En del av Arkitekturtriennalen
Samtalet är en programpunkt under Arkitekturtriennalen 2024. Arkitekturtriennalen är en ny plattform för utforskande och långsiktig samverkan mellan arkitekter, konstnärer och samhällsaktörer. Triennalen är initierad av Färgfabriken och ska vara ett återkommande forum för arkitektur och stadsutveckling, en samlingspunkt för alla kring frågeställningar om den byggda miljön och framtiden.