Daniel Knorr Natural Cultural


7 maj 2011 18 augusti 2011

Installation
Stora salen, Färgfabriken

Curator Attila Tordai-S

Grafisk designer: Ludovic Balland, Basel
Projektledare: Elsa Ekesiöö Thambert
Teknik & installation: Henrik Ekesiöö & Matti Molin


För Färgfabriken har Daniel Knorr skapat en gigantisk och unik installation. Verket med titeln Natural Cultural knyter an till byggnadens historia och industrialismens start, samt kan sammankopplas med hans tidigare arbeten inom konceptet för materialisering där han ofta synliggör historien och kulturers avtryck.


Utställningen ingår som en del i trilogin Limits of Jurisdiction. Förutom den unika installationen i Färgfabrikens stora sal utgörs projektet även av en utställning på Rumänska kulturinstitutet av bokprojekt Artist Books samt ett föreslaget verk kallat 1m3 Freedom avsett för Sergels torg.

Bokserien Artist Books är ett pågående projekt som startades 2007 där Knorr systematiskt letar igenom gatorna i olika städer och samlar skräp och bortkastade föremål som sedan placeras och under kraftigt tryck pressas in bland sidorna i en bok. En tillhörande dvd dokumenterar produktionsprocessen.

Projektet har hittills genomförts i Rumänien, Kina, Irland, Schweiz, Nya Zeeland, Armenien och nu i Stockholm. Tanken är att skapa en global encyklopedi. Den nya boken från Stockholm är producerad i samarbete mellan Färgfabriken och Rumänska kulturinstitutet och kommer i sin signerade begränsade upplaga att finnas till försäljning i Färgfabrikens butik.

Om konstnären

Daniel Knorr, född i Bukarest Rumänien men bosatt i Berlin, har tidigare bland annat medverkat i Venedigbiennalen (2005), Berlinbiennalen (2008), Manifesta 7 samt U-TURN (2008). Med vårens utställning introduceras konstnären, för första gången, för en större svensk publik.