Carolina Sandvik


11 augusti 25 september

Separatutställning
Projektrummet, Färgfabriken


Carolina Sandvik har de senaste åren uppmärksammats för sina animerade kortfilmer som visats på svenska och internationella filmfestivaler. Förra året vann hon även priset Startsladden på Göteborgs filmfestival för filmen The Expected. Nu visar Färgfabriken hennes två senaste filmer i projektrummet.


Carolina Sandviks skräckdramer en pågående balansakt mellan vardagstristess och mardröm i hemmets isolerade sfär. Ett hem som framstår alltmer klaustrofobiskt vart efter berättelsen utvecklas. Sandvik inspireras och fascineras av skräckfilmgenrens förmåga att med starka visuella scener tala till det primitiva och skapa kroppsliga reaktioner hos betraktaren.

”I mina filmer vill jag arbeta med stämningar och scener som både kan dra åt det obehagliga och det komiska. Animationsmediet kan ta sig friheter bortom fysikens lagar och fungera som en förhöjd grotesk avspegling, eller utgöra en kropp åt abstrakta förnimmelser. Det finns en sömlös övergång mellan dröm och verklighet, mellan det banala och det extraordinära. Jag hämtar detaljer från min egen verklighet i form av objekt, anekdoter och observationer, medan estetiken och filmspråket till stor del kommer från skräckfilmen.”

Stillbild ur filmen The Expected. Foto: Carolina Sandvik

Om konstnären

Malmöbaserade konstnären Carolina Sandvik (f. 1988, Avesta) har de senaste åren uppmärksammats för sina animerade kortfilmer som visats på svenska och internationella filmfestivaler. 2021 vann hon även priset Startsladden på Göteborgs filmfestival för filmen The Expected som hade amerikansk premiär på festivalen South by Southwest i mars samma år. Hon tog sin masterexamen i fri konst på Malmö konsthögskola 2019. Förra året visade hon utställningen Interiora på Digitaliseum i Malmö och är just nu aktuell i grupputställningen Hem på Malmö Konstmuseum.