Carolina Sandvik Some Monsters And Their Habitats


11 augusti 2022 25 september 2022

Separatutställning
Projektrum 2, Färgfabriken


Med sina stop motion-animerade skräckdramer har konstnären Carolina Sandvik rönt uppmärksamhet på filmfestivaler runt om i världen. Nu visar Färgfabriken den flerfaldigt prisbelönta filmen The Expected tillsammans med scenografin som filmen utspelar sig i. Dessutom blir det Stockholmspremiär för filmen Dewclaws.


Carolina Sandviks dramer är en balansakt mellan vardagstristess och mardröm i hemmets isolerade sfär. Ett hem som framstår alltmer klaustrofobiskt vart efter berättelsen utvecklas och där tomheten blir en motspelare i ett intensivt kammarspel som driver karaktären till allt underligare handlingar. Inspirerad av skräckfilmsgenrens estetik arbetar hon med visuella uttryck som skapar starka känslor och primitiva reaktioner hos betraktaren. I centrum står den fysiska kroppen och dess förvandling, liksom teman som ”förväntan” och ”väntan”. Så även i filmerna Dewclaws en varulvsdoftande (mar)dröm med oväntat slut och The Expected, där en gravid kvinnas kropp blir utgångspunkt för en oväntad transformation.

”I mina filmer vill jag arbeta med stämningar och scener som både kan dra åt det obehagliga och det komiska. Animationsmediet kan ta sig friheter bortom fysikens lagar och fungera som en förhöjd grotesk avspegling, eller utgöra en kropp åt abstrakta förnimmelser. Det finns en sömlös övergång mellan dröm och verklighet, mellan det banala och det extraordinära. Jag hämtar detaljer från min egen verklighet i form av objekt, anekdoter och observationer, medan estetiken och filmspråket till stor del kommer från skräckfilmen.”

Till filmernas konstnärlighet bidrar de omsorgsfullt skapade scenografierna och miniatyrerna. Sandviks hemmiljöer och personer är närmast generiska, lätta att känna igen och relatera till, samtidigt som hon är noga med att alltid skapa ting utifrån något hon sett med egna ögon. I den förskjutningen – mellan de stela och stumma dockorna och vår förmåga till igenkänning – uppstår en märklig skevhet, en spegling som kastar ett kusligt sken tillbaka på oss.

Stillbild ur filmen The Expected. Foto: Carolina Sandvik

Om konstnären

Malmöbaserade konstnären Carolina Sandvik (f. 1988, Avesta) har de senaste åren uppmärksammats för sina animerade kortfilmer som visats på svenska och internationella filmfestivaler. 2021 vann hon även priset Startsladden på Göteborgs filmfestival för filmen The Expected som hade amerikansk premiär på festivalen South by Southwest i mars samma år. Hon tog sin masterexamen i fri konst på Malmö konsthögskola 2019. Förra året visade hon utställningen Interiora på Digitaliseum i Malmö och är just nu aktuell i grupputställningen Hem på Malmö Konstmuseum.