Youngjae Lih Beckers konstnärsstipendium 2021
Stipendiatutställning
Stora salen, Färgfabriken
Curator Emilia Rosenqvist
Beckers konstnärsstipendium 2021 om 200 000 kr – som i år utdelas för trettiofjärde året i följd – tilldelas Youngjae Lih med motiveringen ”att han genom sin djupt personliga förståelse för teknologins funktionsformer skapar kommunikationsformer, som lyfter fram både det enkla och det komplexa i teknikens möjligheter att skapa konstverk som frambringar poetiska kvaliteter och unika upplevelser”.
Youngjae Lihs verk skapas i mötet mellan konst och teknik, mellan analogt och digitalt – ett möte som alstrar filosofiska frågeställningar om perception och förståelse. För stipendieutställningen på Färgfabriken har Lih undersökt fyren som tekniskt och symboliskt fenomen. Han har under arbetet med installationen själv satt sig in i och utfört olika hantverk som innefattar alltifrån att bygga träkonstruktionen, till att utforma ett kylsystem för lanternan i fyrens topp och de linser som roterar kring den. Längs fyrkonstruktionen löper en 16mm-film i specialtillverkade 3D-printade hällor till en projektor som konstnären hackat för att kunna styra ljus och hastighet. Filmmaterialet återger både faktiska platser och av konstnären konstruerade miniatyrlandskap med fyrar. Miniatyrerna, vilka vi kan se i skulpturen CHECKMATE, har verkliga förlagor även om de förändrats i skala och ornamentik. Som en lek med och förskjutning av skala, plats och funktion.
Fyren har idag förlorat sin ursprungliga funktion men har å andra sidan fått ett stort kulturellt och byggnadshistoriskt värde, inte helt olikt fabriksbyggnaden som idag inhyser konsthallen. Konstnären undersöker i konstverket fyrens relation till platsen och låter Färgfabriken lysas upp inifrån och bli en inverterad fyr som belyser dessa förskjutningar i betydelse och funktion.
Invertering är något som återkommer i Lihs konst, framför allt i arbetet med fotografi och film som bearbetas analogt i flera steg för att nå det uttryck konstnären söker. I utställningen visas ett urval silvergelatinfotografier där konstnären genom invertering av olika filmtyper, optiska förvrängningar genom specialutformade linser och framkallningskemikalier enligt egna recept manipulerar fototekniken och skapar ett eget fotografiskt uttryck.
Youngjae Lih har en bakgrund som elingenjör och hans förståelse och intresse för teknikens historia och möjligheter skapar i mötet med konsten något helt nytt. Hans arbetssätt kan liknas vid ett slags baklängeskonstruktion (Reverse engineering), där konstnären plockar isär befintlig teknik eller återskapar historiska uppfinningar och modifierar dem med egenkonstruerade tillägg. I denna process utforskar han både teknikens och konstens uttryck.
Om konstnären
Youngjae Lih (f. 1984) från Seoul, Sydkorea, är den första utlandsfödda konstnär att tilldelas Beckers konstnärsstipendium. Han tog sin master i fri konst vid Konsthögskolan i Malmö 2016 och har sedan tidigare en examen i konst från Korean National University of Arts samt i elektroteknik från Hongik University, Seoul, Sydkorea.
Hans konst har visats i bland annat Kina, Sydkorea, Danmark, Storbritannien och Belgien. 2017 deltog han i Hiroshima Art Document i Japan med en platsspecifik ljudinstallation som strömmade ljud i realtid via FM-radiobandbredd mellan olika platser i staden. 2020 tilldelades han The Robert Rauschenberg Foundations residensstipendium i New York.
Dokumentation
En film av Lina Josefina Lindqvist om Lihs arbete inför och under stipendiatutställningen på Färgfabriken.
Fördjupning
Juryns motivering
Beckers konstnärsstipendium om 200 000 kr – som i år utdelas för trettiofjärde året i följd – tilldelas 2021 Youngjae Lih som är född 1984 i Seoul i Sydkorea och verksam i Malmö. År 2016 utexaminerades han från Konsthögskolan i Malmö.
Med en bakgrund som elingenjör på ett stort elektronikföretag i Sydkorea, har Youngjae Lih en mycket god kunskap om den avancerade teknik som distribuerar ljud och bild till världens alla konsumenter. I konsten ser han helt andra möjligheter att utveckla egna, personliga lösningar, skapa ny teknik och vara verksam inom ett område där alternativa uttryck och kommunikation skapas.
Youngjae Lih konstruerar själv den utrustning han använder i sina konstverk. Han skapar förståelse och tillägnar sig teknikens olika funktioner genom att dekonstruera den. Detta arbetssätt, Reverse engineering eller dekompilering, genererar kunskap som integreras i ny teknik. För att få den som tar del av konstverket att bättre förstå vad han gör konstruerar han ofta manualer, vilka blir ett slags dokumentation av konstverket formulerat i bilder.
Genom att plocka isär tekniken skapar Youngjae Lih sitt eget material, där korrelationen mellan olika egenskaper samverkar och producerar nya, självgenererande uttryck. Bild och ljud fungerar gemensamt, det ena genererar det andra som en del av konstverket, man ser vad man lyssnar på, och hör vad man ser.
Youngjae Lih tilldelas Beckers Konstnärsstipendium 2021, för att han genom sin djupt personliga förståelse för teknologins funktionsformer skapar kommunikationsformer, som lyfter fram både det enkla och det komplexa i teknikens möjligheter att skapa konstverk som frambringar poetiska kvaliteter och unika upplevelser. En konst som i mötet mellan teknik och innehåll alstrar filosofiska frågeställningar om perception och förståelse.
För juryn / Magnus Jensner
Relaterat
Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera en ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma, som 2017 höjts från 150 000 till 200 000 kronor, samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.
Juryn består av: Jenny Lindén Urnes, Mårten Castenfors och Magnus Jensner.
Huvudpartners
Med stöd från Stockholms stad, Region Stockholm och Kulturrådet