Julia Bondesson Beckers konstnärsstipendium 2015


24 januari 2015 8 mars 2015

Stipendiatuställning
Stora salen, Färgfabriken

Curator Fia Palmgren


Beckers konstnärsstipendium 2015 om 150 000 kronor – som i år utdelas för tjugonionde året i följd – tilldelas Julia Bondesson som utexaminerades från Kungliga Konsthögskolan 2011. 


Juryns motivering

Julia Bondesson är i grunden en brilliant skulptör som med skuret, snidat och hugget trä givit sig ut på spaning efter kroppens innersta väsen och dess mest betydelsebärande anatomiska strukturer. Initialt, i stillhet, vilar Bondessons skulpturer som i sömn, i väntan på rörelse. Inför hennes performance ledas träet med tråd och verken förvandlas till marionetter som fylls av gåtfullt liv genom försiktiga åtbörder, som i en vacker, vemodig och varsam dans. Bondesson verkar i ett österländskt och nordiskt spänningsfält, på tvärs, med verk fyllda av kontemplation och koncentration – säreget i en värld som annars präglas av yta och hasta.

Julia Bondesson tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2015 för hur hon med exakt lyhördhet väcker trä till liv och hur hon i detta utvecklat en unik kombination av skulptur, stillad rörelse, performance, film och dans. Bondesson lyckas genom sin enastående konstnärliga kraft och sensibilitet att få oss betraktaren att sakta ned och ta plats i en närmast magisk värld – och mitt i detta föds stor konst, värdig ett ärbart stipendium.

Om konstnären

Julia Bondesson tog sin examen från Kungliga Konsthögskolan 2011 och har även studerat handskdockteater i Taiwan och konst i Japan och Thailand. Efter sin examen har Bondesson ställt ut och haft en rad performance både nationellt och internationellt. Hon är även aktuell med en performance och medverkar i grupputställningen Gender Heart på Havremagasinet i Boden.


I media

”Julia Bondesson söker inga häftiga effekter. Det storslagna med hennes konst är i stället att den osmyckade, vackra formen når djupet under ytan.” – Läs hela recensionen av Joanna Persman, Svenska Dagbladet.

”Julia Bondessons utställning talar på flera nivåer. Om kroppens klyvnad, utsatthet, svaghet och styrka.” – Läs hela recensionen av Jessica Kempe, Dagens Nyheter.

Svenska Dagbladet 4 feb 2015, ”Osmyckad form når under ytan” av Joanna Persman

Aftonbladet 18 feb 2015, ”Spöklika sprattelgubbar i salen på Färgfabriken” av Ulrika Stahre

Artlover nr 23 2015, ”Andlig skulptur” av Sofia Curman


Relaterat

Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera en ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma, som 2017 höjts från 150 000 till 200 000 kronor, samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.

Juryn består av: Jenny Lindén Urnes, Mårten Castenfors och Magnus Jensner.


Huvudpartners

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lindengruppen.jpeg