Maria Nordin Beckers konstnärsstipendium 2011


3 december 2011 8 januari 2012

Stipendiatutställning
Stora salen, Färgfabriken

Curator Fia Palmgren


Beckers konstnärsstipendium 2011 om 150 000 kronor – som i år utdelas för tjugofemte året i följd – tilldelas Maria Nordin, en Stockholmsbaserad konstnär född 1980 och utexaminerad från Kungliga Konsthögskolan 2010.


I utställningen på Färgfabriken undersöker Maria Nordin det avslöjande och kroppsligt påträngande, den psykologiskt laddade huden och blickens makt. I den nya serien målningar Pink Noise Series, visas närbilder på ansikten där den blottade huden vävs samman med papprets yta och kommer att balansera mellan närhet, intimitet och obehag.

Juryns motivering

För Maria Nordin har pappret och akvarellen kommit att bli de bärande materialen. Nordin trivs i doftfritt vatten, i flödande blött och i distinkt applicerade valörer. Hon tar i sina arbeten ledigt sikte på att, i stort format eller i animation, infånga figurer i rörelse och söker sig ofta till komplicerade ställningar som utmaningar för både pensel, hand och hjärna. Resultatet blir bilder och filmer om vår tid, lustfyllda och lediga, men också oroande och komplexa: töjda grupperade kroppar liksom utslängda utan sammanhang i ett tomt intet.

Under den senaste tiden har Maria Nordin haft sitt fokus främst på ansikten med dess blickar och subtila skiftningar. De ytterst närgångna skildringarna av rosa hud och mänskligt psyke befruktas av nya möjligheter på nytt papper i ett både famnade och sökande arbete. Detta är verk som i sin sprödhet väntar på svar, verk fyllda av omtag och destruktion, bortom tom ekvilibrism. Maria Nordin tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2011 om 150 000 för att hon modigt och fängslande utmanar sin begåvnings lätthet.

För juryn/Mårten Castenfors


Relaterat

Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera en ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma, som 2017 höjts från 150 000 till 200 000 kronor, samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.

Jury: Jenny Lindén Urnes, Mårten Castenfors och Magnus Jensner


Huvudpartners

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lindengruppen.jpeg