Maurits Ylitalo Beckers konstnärsstipendium 2011


4 december 2010 9 januari 2011

Stipendiatutställning
Projektrummen, Färgfabriken


Beckers konstnärsstipendium 2010 om 150 000 kronor – som i år utdelas för tjugofjärde året i följd –  tilldelas Maurits Ylitalo, född och verksam i Borås.


Juryns motivering

Maurits Ylitalo är en konstnär som ledigt väver samman komplexa berättelser i måleri, akvarell, collage och teckning. Med sina intrikata världar som både blandas och beblandas söker sig Ylitalo in i djupet av sin egen fantasi och skänker oss så ett rikt, och ibland absurt, rum i vilket allt tycks möjligt: landskap möter myt och lek. Konsthistoriska referenser, underfundiga infall och utklipp blandas med målerisk omsorg kring de minsta av detaljer, allt i en genomgående spröd ton, ett kännbart vemod mitt i lusten.

Maurits Ylitalo, som geografiskt är verksam i periferins Borås, öppnar så med sitt konstnärskap porten till en större värld – en värld som vi kan kliva in i och som sträcker sig långt utöver det privatas isolat. Maurits Ylitalo tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2010 för denna sin förmåga, att ur sitt inre väcka vår blick för något som vi aldrig tidigare varken skådat eller känt – han ger oss en inblick i konstens magi.

För juryn/Mårten Castenfors


Relaterat

Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera en ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma, som 2017 höjts från 150 000 till 200 000 kronor, samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.

Juryn består av: Jenny Lindén Urnes, Mårten Castenfors och Magnus Jensner.


Huvudpartners

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lindengruppen.jpeg