Nathalie Djurberg Beckers konstnärsstipendium 2006


2 december 2006 21 januari 2007

Stipendiatutställning
Stora salen, Färgfabriken


Beckers konstnärsstipendium 2006 om 150 000 kronor – som i år jubilerar och utdelas för tjugonde året i följd – tilldelas Nathalie Djurberg.


Juryns motivering

I Nathalie Djurbergs extatiska animationer är allt hejdlöst men också möjligt. På ytan träder vi in i en dunkel ljudsatt sagovärld i lera där manlig borgerlig extravagans och smaklöshet blandas med kärleksfullt slickande vilddjur och kvinnlig erotisk utsatthet. Djurbergs animationer pendlar hela tiden exakt mellan det troskyldigt lekfulla och det allvarliga och burleska. Nathalie Djurberg tilldelas Beckers konstnärsstipendium för sin enastående förmåga att med humor och intelligens rucka vår varseblivning – Djurberg får oss att se och känna, och när vårt skratt fastnar i vrångstrupen inser vi att kaos är granne med Gud.


Relaterat

Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera en ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma, som 2017 höjts från 150 000 till 200 000 kronor, samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.


Huvudpartners

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lindengruppen.jpeg