Annika Larsson Beckers konstnärsstipendium 2002


14 december 2002 2 mars 2003

Stipendiatutställning
Stora salen, Färgfabriken


Beckers konstnärsstipendium 2002 om 150 000 kronor – som i år utdelas för femtonde året i följd – tilldelas Annika Larsson. Annika Larsson är född 1972 och har fått sin utbildning på Konsthögskolan i Stockholm.


Juryns motivering

Med sina monumentala videoverk tar Annika Larsson med publiken in i en värld av manliga strategier, attribut och relationer. Det som framträder är ofta iskallt ljudsatta scener fyllda av dunkla erotiska signaler infångade med en raffinerad kamera- och klippteknik. Annika Larsson tilldelas Beckers konstnärsstipendium för sina verks utsökta finish, samt för sin förmåga att med filmiska sekvenser poetiskt lyfta på skynket till vår samtids cynism och kyla: en värld där makt och våld ofta tycks gå hand i hand. Annika Larsson visar två nya installationer, båda från 2001, som tidigare inte visats i Stockholm. I stora salen visas DOG och i ett av de mindre rummen POLIISI. DOG är filmad i Berlin, aktörer är två män samt en hund. POLIISI är filmad på Senatstorget i Helsingfors. Musiken i DOG är dels hämtad från ”Egyptisk marsch” av Johann Strauss samt dels från specialskriven musik av Tobias Bernstrup. Han har även gjort musiken till POLIISI.

Om konstnären

Annika Larsson har i år bland annat haft separatutställningar på Andreas Rosen Gallery i New York, på Institute of Contemporary Art i London samt på SMAK i Gent. I maj 2003 kommer hon ha sin hittills största separatutställning med fem installationer på Museum för Gegenwards Kunst i Basel. Hon är även utvald att medverka vid Biennalen i Istanbul 2003. Hon bor sedan hösten 2002 i New York, efter att under ett par år ha bott i Berlin.


Relaterat

Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera en ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma, som 2017 höjts från 150 000 till 200 000 kronor, samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.


Huvudpartners

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lindengruppen.jpeg