Åsa Ersmark Wishing Well


10 september 2010 7 november 2010

Skulptur och video
Projektrummen, Färgfabriken


Åsa Ersmark visar skulptur och video, ett underland invaderat av symboler.


Till utställningen på Färgfabriken har Åsa Ersmark producerat unika verk i form av skulptur och video. Här använder hon sig bl.a. av den gamla önskebrunnen som symbol. Men vad har egentligen hänt med sagans mytomspunna brunn? I Ersmarks skulptur Wishing Well framträder något annat, hon associerar själv till en använd kondom. ”Jag tar avtrycket av en riktig brunn, när den sedan hamnar i ett utställningsrum kommer den att ligga och säcka på golvet och te sig som en använd kondom. Mynten i brunnen kommer att likna sperma.” Ersmark vill med sin konst upplösa symboler och hon ser det som ett feministiskt arbete.” Det är så många symboler som man/kvinna, upp/ned, norr/söder som man vill frigöra sig från. Vad kan man göra åt dessa symboler? Hur kan man leva rätt utan att behöva tänka efter hela tiden? Jag försöker, men det är svårt….”

I utställningen visas även tre nyproducerade videoverk som alla på ett eller annat sätt leker med traditionella och kända symboler. Utställningsrummet kommer att upplevas som en övergång mellan två världar, frågan är vart man hamnar?

Om konstnären

Åsa Ersmark är född 1981, tog examen från Kungliga Konsthögskolan 2009 och arbetar främst med skulptur och video. Att betrakta Åsa Ersmarks konst är att vältra sig i ett underland invaderat av symboler. Verkligheten har manipulerats, ting och tillvaro har transformerats. Tecknen har öppnats, stängts, upplösts, koagulerat.

På Kungliga Konsthögskolans examensutställning 2009 visade hon bl.a. två uppmärksammade videoverk som båda innehöll enormt symbolbelastade kroppsdelar, nämligen bröstet och det manliga könsorganet. Ersmarks konst är fylld med traditionella symboler som hon stöper om till något annat.