Anna Persson – Aberrationen kom som en frälsning för dem alla


4 februari 2012 11 mars 2012


Aberrationen kom som en frälsning för dem alla tar upp teman som avvikelse, viljan att förstå och att finna sin plats. De mänskliga gestalterna i utställningen är inte normala. Man undrar vem dem är och varifrån de kommer. Någon typ av avvikelse är det. Är de flickor eller tanter, eller både och? Eller kommer de från någon helt annanstans långt bort där våra tankar inte räcker till för att formulera vad det är? Vi kittlas av det som avviker samtidigt som vi håller oss på vår kant.


Flera av tantflickorna står vända mot väggarna. Tack vare den lika klädseln och att ansiktena är osynliga blir identiteten anonym och kanske skrämmande. Vad vill de och vad gör de egentligen? På väggarna hänger ett par ofärdiga målningar som fungerar som läskpapper av det som en gång hänt på denna plats. Ett par av tantflickorna famlar och letar efter något i bilden eller kanske i väggen bakom den. Är det platsens historia de vill förstå eller är det vägen ut ur rummet eller något dolt som finns inne väggen som figurerna letar efter?

Trevandet i blindo på jakt efter förståelse och svar på tidlösa frågor där sökandet står i centrum är en av de gemensamma nämnarna för utställningen. Försöken att nå en självkännedom och insikt genom att förstå och tjuvlyssna på andra likt en Peeping Tom.

I det andra rummet ligger en av gestalterna på knä på en hög av olikfärgade madrasser. Hennes position är utsatt och hon befinner sig i ett underläge gentemot personen som sitter uppflugen på en hög stege ovanför henne. Tantflickan på stegen håller en ficklampa vars sken lyser upp den knäböjande figuren likt en brottssituation. På ryggen projiceras en film som kanske är just hennes eller hans.

Så har det alltid varit.

Hur dog han?
Hur kunde du göra så mot mig?
Det känns lite konstigt.
Hur då menar du?
Tänk dig själv…
En man som är så hårig att jag tar fel på min hund och honom.
Är spinkiga ben snyggt.
Jag föredrar feta som dina.
Var?
Har du klåda?
Eller tappar du hår?
Hittade du hamstern död i diskmaskinen?
Hur ska det gå med världen?
Vilken värld, denna eller den andra?
Vem är jag?

*Aberration – avvikelse från en bestämd riktning

Om konstnären

Annas Perssons konst handlar om det vardagliga med dess tillskruvade verklighet och hemligheter. Hon jobbar med fenomen i vår tid som rör sig mellan det personliga och privata men som blir allmängiltigt och berör oss på olika sätt. Hennes konstverk är ofta narrativa och berättelserna kan vara både absurda och humoristiska men de är mångbottnade och har inte sällan en melankolisk underton där hon vill synliggör det osynliga och det vi inte riktigt förstår eller vill prata om. Anna hämtar ofta sin inspiration från sin näromgivning där grannarna kan te sig som ufon eller då mannen på bussen berättar en historia om katten som blev tvättad i tvättmaskinen och i dag uppför sig mer som en bisamråtta än en katt.

Anna Perssons konst grundar sig i ett intresse för det visuella berättandet där det vanligtvis ingår både måleri, film och skulptur. De olika verken fungerar som byggklossar som tillsammans skapar en speciell historia som hon vill berätta för oss andra.

Anna Persson bor och verkar i Göteborg, där hon utbildade sig på Konsthögskolan Valand i (1992–1997). Sedan avslutad utbildning har hon deltagit i flertalet olika konstprojekt i och utanför den traditionella konstscenen.