MATTER! – Två konstnärer i unikt möte


18 mars 2006 23 april 2006

Utställning
Stora salen, Färgfabriken


I MATTER! har konstnären Anita Gordh samarbetat med Carl Michael von Hausswolff, som skapat en unik ljudkomposition som kommer att genomtränga en ensam skulptur i Färgfabrikens stora sal.


”När jag målar vet jag att jag försöker beskriva något som jag en gång sett men glömt.”

Den längtan efter ljus som är drivkraften bakom Anita Gordhs konst har genom åren gestaltats i många skiftande material. Utvecklingen spänner över fyra decennier. Det återkommande och grundläggande i hennes ständiga experimenterande är ett genuint intresse för rörelse. Den rörelse som Anita Gordh söker omsluter en stilla punkt. Ett tillstånd av balans där dynamiskt och statiskt är två sidor av samma sak. Hennes plexiglasskulpturer är en väldigt viktig grupp av detta tillstånd. Med den inställningen blir det naturligt för henne att överge färdiga resultat och överskrida genregränser. Det har tagit sig uttryck i samarbete med musiker och koreografer där hennes verk varit integrerat i föreställningar av olika slag.

Carl Michael von Hausswolff har sedan slutet av 70-talet verkat som kompositör där bandspelaren varit hans främsta verktyg. Som konceptuell konstnär är han världsberömd med sina ljudperformance, sina ljus- och ljudskulpturer och fotografi. Dessutom är han även permanent gästcurator på Färgfabriken och har curerat utställningar med Friedrich Jürgensson, Leif Elggren, Rune Lindblad, Brion Gysin, Max Fredriksson, Henrik Rylander och Henrik Andersson.