180 Seconds to Remember – performance av Thierry Mortier


24 september 2022

Kl 12.02 – 12.05

180 seconds to remember är en performance som ges den 24:e varje månad så länge kriget pågår i Ukraina.
I september äger det rum på Färgfabriken.
Gula och blå rökljus tänds och kommer att ryka i 180 sekunder.


Konst fungerar som ett samhälleligt minne och det finns inget som säger att minnet behöver vara avlägset.

”Under den andra månaden av kriget i Ukraina stod det klart att nyhetsvärdet redan sjunkit. Varken de belgiska eller de svenska tv-nyheterna hade kriget som första punkt på listan längre. Hemska bilder och historier nådde fortfarande tittarna utanför Ukraina, men ett plötsligt snöfall eller en bussolycka fick mer uppmärksamhet. Efter mer än en månad är kriget inte nytt, det är gammalt.

Den visuella tystnadens ögonblick, var 24:e i månaden, är till för att vi ska stanna upp lite… för att ta lite tid att låta allt sjunka in för ett ögonblick… för att se till att vi inte helt glömmer att människor dör, förlorar sina hem, förlorar sitt land och inte bara i Ukraina, utan också i Afghanistan, Etiopien, Jemen, Nigeria, … länder i krig som inte har varit med i våra nyheter på evigheter. Allt medan vi är i säkerhet och underhåller oss i vår snabbrörliga uppmärksamhetsekonomi.

180 seconds to remember är gjord för att växa, så länge kriget fortsätter lägger vi till en ny plats var 24:e i månaden. Den 6e upplagan, efter 7 månaders krig i Ukraina, tänder vi nu våra ljus på Färgfabriken. Följ med oss ​​där för en stund att minnas.”

– Thierry Mortier

Om du representerar en plats som vill husera framtida performances, vänligen kontakta Thierry Mortier, men låt oss hoppas att en kommande upplaga inte kommer att behövas!