New Urban Topologies

Cultural exchange through Art and Urbanism

The Chișinău and Minsk Experience

nut book chisinau minsk

Runtom i världen växer våra städer. Stadsbilder förändras snabbt, gammalt rivs, nytt byggs upp. Nya behov uppstår, följt av nya möjligheter och nya problem. Färgfabrikens internationella stadsplanerings- och demokratiprojekt New Urban Topologies besöker platser i skärningspunkten mellan historia och framtid – mitt i städernas nu. Först ut i projektet var städerna Minsk och Chişinău. Erfarenheterna och resultatet från de intensiva workshops som hölls 2010 är nu samlade i en bok - The Chişinău and Minsk Experience.

Parker som hotas av flashiga nybyggen, förfallna historiska stadskärnor, övergivna fabriksområden och anonyma modulförorter som breder ut sig i rasande fart. Det handlar om utmaningar och möjligheter i Chişinău och Minsk, Moldaviens och Vitrysslands huvudstäder – som var först ut i Färgfabrikens nya satsning New Urban Topologies, eller helt kort NUT.

I samarbete med de konstnärliga institutionerna Oberliht och Gallery Ў skapade Färgfabriken en plattform för intensiva samtal kring urban utveckling på plats i Chişinău och Minsk under oktober 2010. Bland deltagarna fanns lokala arkitekter, konstnärer och politiker samt representanter från Stockholms stadsbyggnadskontor, Regionplanekontoret och Kungliga Tekniska högskolan.

Nu har diskussionerna samlats i boken New Urban Topologies: The Chişinău and Minsk Experience. Här presenteras de medverkandes idéer om bland annat förortskulturcentrum, ekologiskt byggande och torg för möten och konstnärliga uttryck. Essäer och projektbeskrivningar varvas med intervjuer där läsaren får möta såväl vitryska topptjänstemän som moldaviska husockupanter. Läget i Chişinău jämförs med det i Stockholm och Minsk.

NYHET! Nu finns boken New Urban Topologies – The Chisinau and Minsk Experience tillgänglig som pdf. Tryck på ikonen så startar nedladdningen!

nut mini

För att beställa boken i pappersformat, kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..


New Urban Topologies är ett internationellt projekt och därmed är det mesta av materialet på engelska. Den engelska versionen av NUT, med ett rikt material av både texter och bilder, finns här.