New Urban Topologies

Cultural exchange through Art and Urbanism

Alexandria – City of Layers

omslag mini

Runtom i världen växer våra städer. Stadsbilder förändras snabbt, gammalt rivs, nytt byggs upp. Nya behov uppstår, följt av nya möjligheter och nya problem. Färgfabrikens internationella stadsplanerings- och demokratiprojekt New Urban Topologies besöker platser i skärningspunkten mellan historia och framtid – mitt i städernas nu. I boken "Alexandria - City of Layers" presenteras resultatet från Färgfabriken och New Urban Topologies besök i Alexandria, Egypten. Boken är på både engelska och arabiska och innehåller reportage, poesi, essäer och ett omfattande bildmaterial.

Knappt ett år efter den egyptiska revolutionen möttes konstnärer, arkitekter och studenter i Alexandria för att diskutera stadens historia, identitet och framtidspotential. Projektet var en del av Färgfabrikens internationella satsning New Urban Topologies, som fokuserar på stadsplanering och demokrati. Nu presenteras resultatet i Alexandria – City of Layers, en antologi med intervjuer, essäer och ett rikt bildmaterial. Boken ger en röst åt människorna som lever i staden just nu och är ett resultat från de samtal, undersökningar och exkursioner som genomfördes och analyserar stadens möjligheter från olika perspektiv. I arbetet deltog lokalt verksamma arkitekter, urbanister, studenter, konstnärer och representanter från stadens förvaltningar. Övriga deltagare var ett flertal olika organisationer från Beirut, Damaskus, Istanbul, Amman och Stockholm.

Syftet med New Urban Topologies i Alexandria var att skapa en helhetssyn på staden och få till möten mellan olika professioner och städer i regionen. Genom seminarier, workshops och exkursioner utkristalliserade sig ett antal teman efter hand, som identitet, dialoger, det offentliga rummet, infrastruktur och industriförnyelse. De blev grunden till bokens fem kapitel, som förutom dokumentation av workshopens resultat och intervjuer med deltagare och alexandriabor har kompletterats med essäer skrivna av initierade författare och forskare i efterhand.

Ladda gärna ner boken som PDF genom att klicka på ikonen nedan. (OBS. Boken är på engelska & arabiska)

nut alexandria ikon

För mer information om New Urban Topologies kontakta: Projektledare Thomas Lundh Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 


 

New Urban Topologies är ett internationellt projekt och därmed är det mesta av materialet på engelska. Den engelska versionen av NUT, med ett rikt material av både texter och bilder, finns här.