top patchwork ny eng

Patchwork of Narratives

– En utställning som undersöker städerna Beirut och Mostar ur ett mänskligt perspektiv. 

Utställning på Färgfabriken 29/1 – 29/3 2015

Vernissage torsdag 29 januari kl 17–20. Performance med Revolution Poetry under kvällen.
Baren är öppen och serverar mat och dryck. 

Seminarieprogram

31/1 kl 14–15; Urban Patchworks of Beirut and Mostar 
Stadsplaneraren Senada Demirovic (Mostar) berättar om kulturens roll som brobyggare och hur sociala fraktioner än idag påverkar stadens utveckling. Filmarna Rania Rafei och Jinane Dagher (Beirut) reflekterar utifrån videoverket The Purgatory över hur maktspelet mellan olika grupperingar ärrar staden.

12/2 kl 18–19; Vems kulturarv? 
Hur vårt kollektiva minne formar framtidens stad. Medverkande: Qaisar Mahmood (Riksantikvarieämbetet), Kristyna Müller (Haninge Konsthall) samt Färgfabriken.

4/3 kl 18–19; Kulturens roll i efterkrigstider 
Erfarenheter från Beirut, Mostar och Kharkov. I samarbete med Svenska institutet har Färgfabriken bjudit in gäster från Libanon, Bosnien och Ukraina.

Färgfabrikens utställningen Patchwork of Narratives, ett projekt som undersöker staden ur ett mänskligt perspektiv där berättelser, symboler, fördomar och förväntningar vävs samman med den fysiska infrastrukturen. Patchwork of Narratives utgångspunkt är Beirut i Libanon och Mostar i Bosnien-Hercegovina. Två städer som delar erfarenheten av splittring och en konfliktfylld samtid. Beirut och Mostar är två segregerade städer där grupperingar lever åtskilda.

Under en tid har Färgfabriken arbetat med konstnärer, författare, stadsplanerare och unga i Beirut och Mostar där de fått formulera sina förväntningar och reflektera över sina städer. I det splittrade Mostar tydliggjordes behovet av en neutral plats för att för skapa en gemensam bild för framtiden. Den nya musikskolan som är under uppbyggnad har nu blivit den kulturella mötesplats som saknades i Mostar. Här visas under nov-dec 2014 utställningen Patchwork Mostar där människor får möjlighet att diskutera och reflektera kring stadens historia och framtid. Utställningen har resulterat i livliga diskussioner mellan invånarna i staden och beslutsfattarna.

I Beirut valde dokumentärfilmarna Rania Refai och Jinane Dagher och konstnären Ali Beidoun att gestalta stadens själ och snabba förändring genom två videoverk. I samarbete med konsthallen Station, urbaniseringsaktivisterna på Mansion och organisationen Sharq, ordnar Färgfabriken screenings och ett seminarieprogram i december 2014 i Beirut. Fokus i seminarierna ligger på internationellt erfarenhetsutbyte kring frågor om kulturarv och kulturens roll i efterkrigstider.

Utställningen på Färgfabriken är ett kollage av erfarenheterna från Beirut och Mostar. Utställningen visar videodokumentation från det arbete som genomförts och fortfarande pågår i Mostar, videoverk som söker fånga stadens ständiga förändring i Beirut samt den svenska konstnärsduon Osynliga teatern vars ljuverk reflekterar över universella frågeställningarna som identitet och historia och kopplar ihop Beirut och Mostar med Stockholm.

Patchwork Mostar 
Videodokumentären visar oss den bosniska staden Mostar genom en Bruce Lee staty, demonstrationer mot korruption och människors förhållande till den osynliga gränsen som Boulevarden utgör mellan bosniaker och kroater.

Animation Mostar 
Mostar, minnen och barn. Under fem dagar deltog barn från Mostar i en film-workshop ledd av Antonia Ringbom och Jonatan Sundström. Under denna workshop fick barn gestalta sina berättelser om Mostar. Följande fyra videos är ett urval av det material som producerades på plats i Mostar november 2014. Den första videon utspelar sig i den nyrenoverade Musikskolan där utställningen Patchwork Mostar ägde rum. Här använder barn kartan över Mostar för att gestalta hur de förflyttar sig mellan hemmet och Musikskolan. Den andra videon handlar om Stari Most, Mostars historiska bro som invigdes år 1556 men som sprängdes under kriget i Bosnien den 9 november 1993. Efter kriget återuppbyggdes bron och kunde återinvigas den 23 juli 2004. Den tredje videon handlar om kriget i Mostar 1993 och om människorna som sökte skydd. Detta är en berättelse om en flicka som hette Aide. Den fjärde videon handlar om en kyckling som försöker rymma från sitt öde.

The Purgatory - Citie(s) of Beirut (Längd 40:40 minuter) 
Videoverket porträtterar Beiruts invånare i en fragmenterad stad där människor trycks undan av ekonomiska och politiska krafter. Verket är uppdelat i en triptyk där parallella skeenden och olika röster skildrar stadens liv och kaos.

Beirut Vacui (längd 14:14 minuter)
Videoverket av Ali Beidoun skildrar Beiruts sköra framtid - där den ständiga urbana förändringen förblir en påfrestning som dess invånare inte kan fly ifrån.

Dear Stranger 
Dear Stranger rör sig mellan uttryck av live-art, koreografi och ljud. Verket belyser frågan: när upphör vi att vara främlingar? Baserat på intervjuer och field recordings av vardagliga situationer från Beirut, Mostar och Stockholm skapas en värld där lager på lager av röster och atmosfärer bjuder in till en konstruerad situation, i en vardag där främlingar inte längre är främlingar utan där de istället närmar sig varandra av nyfikenhet. Besökarna bjuds in till att under upplevelsens gång bli en annan person och genom transkriberade röster upprepa det som sägs i hörlurarna. En fabricerad situation där tre främlingar som aldrig träffats möts, och för första gången inleder ett samtal om vardagen, förändringar och personliga historier från sina städer.

Medverkande:

Rania Rafei (f.1979) har en audiovisuell examen från Academie libanaise des beaux-arts. Med Beirut som bas arbetar Rania Rafei med att regissera dokumentärfilmer åt bland annat Al Jazeera. Hennes första långfilm Reconstitution d´une lutte hade premiär 2012 och har visats på filmfestivaler i Frankrike, Tyskland, Portugal, Italien, Marocko, Egypten, Brasilien, Sydkorea och senast i Mexiko. I samarbete med Jinane Dagher regisserar hon the Purgatory - Citie(s) of Beirut.

Jinane Dagher (f.1982) har en audiovisuell examen från Sorbonne i Paris. Sedan 2008 arbetar Jinane Dagher som producent på Orjouane Productions i Beirut. Jinane Dagher har bland annat producerat dokumentärfilmen We Were Communist och Rania Rafeis första långfilm Reconstitution d´une lutte. I samarbete med Rania Rafei regisserar hon the Purgatory - Citie(s) of Beirut.

Ali Beidoun (f. 1982) är uppvuxen i Beirut och bor idag i Italien. Han studerade film vid Lebanese University och filmvetenskap i Bologna, Italien. Ali har tidigare arbetat med film åt Ashkal Alwan - The Lebanese Association for Plastic Arts.

Antonia Ringbom (f. 46) är filmregissör och har arbetat med animerad film och film-workshops sedan 1969 i länder som Senegal, Malawi, Rwanda, Kenya, Frankrike, Sverige, Iran, Nicaragua och Finland. Under hösten 2014 belönades Antonia Ringbom med priset Animation Hero vid Helsinki Short Film Festival. Antonia Ringbom är idag verksam i Finland.

Jonatan Sundström (f. 84) är filmfotograf med en utbildning från Aalto universitet. Under det senaste åren har Jonatan arbetat med kortfilm och film-workshops i Finland, Nicaragua och Rwanda. Jonatan Sundström är idag verksam i Finland.

Lina Josefina Lindqvist (f. 80) är författare, filmare och formgivare.

Osynliga teatern Tomas Rajnai och Jens Nielsen är en konstnärsduo som arbetar under namnet Osynliga Teatern. De debuterade med verket Engram, våren 2013. De skapar interdisciplinära föreställningar och filmiska upplevelser där publiken bjuds in till att bli en del av berättelsen och koreografin. De flesta av deras verk är plats-specifika där de experimenterar med publikens relation till sin omgivning. Verken uppmanar besökaren att kliva in i en värld där verklighet, det upplevda och det imaginära strålar samman. Under våren 2015 är de aktuella med I Shall Not Be Entirely Forgotten på Dramaten samt Radio, Ballett and the transparent shadow, en experimentell dansföreställning på Weld. De kommer även delta med Engram under Reykjaviks Arts Festival och under Köpenhamns internationella teaterfestival Metropolis. I utställningen medverkar de med verket Dear Stranger. Credits Manus och Regi: Tomas Rajnai och Jens Nielsen Röst: Doreen Toutikian, Karin Andreasson, Marianne Ljung, Peter Jeleč, Tove Palén, Yoo-Ri Ha Tack till Maja Gunn, Hazem Shahin, Elizabeta Zori´c, Frida Darj, Nawal Aki.

 

Patchwork of Narratives är ett initiativ av Färgfabriken i samarbete med Staden Mostar, Local Democracy Agency Mostar, Konsthallen Station i Beirut, urbaniseringsaktivisterna på Mansion i Beirut och organisationen Sharq in Beirut.

Projektet finansieras av PostkodLotteriets Kulturstiftelse

 

Tillbaka till Patchwork of Narratives

mostar 4