Pressmeddelande — 2023-04-17 10:22:19

Årets Beckers-stipendiat vill skapa målningar som spökar

Beckers konstnärsstipendium på 200 000 kronor tilldelas 2023 Jonatan Pihlgren född 1993 och verksam i Göteborg, för hans instinktiva och expressiva konstnärskap. Pihlgren, som examinerades från Konsthögskolan i Umeå 2021, arbetar främst med måleri, men även med skulptur och performance. Hans konstverk utforskar olika sinnestillstånd, där motiv från vardagslivet möter infall, drömmar och fantasier.

Beckers konstärsstipendium 2023
Jonatan Pihlgren

Beckers konstnärsstipendium på 200 000 kronor tilldelas 2023 konstnären Jonatan Pihlgren med juryns motivering att ”han är instinktivt förankrad i en berättande expressiv tradition, men samtidigt, så uppenbart, kör sitt eget konstnärliga race helt utan skyddsnät.”

Stipendiatutställning 22 april–11 juni 2023
Stora salen, Färgfabriken
Vernissage 22 april kl 17–24

Jonatan Pihlgrens konstnärliga process präglas av improvisation och ett utforskande av olika tillstånd som kan omskapa och förändra föremåls funktioner. Hans verk är sprungna ur en lustfylld kreativitet och rymmer ofta en vardaglig men ändå skruvad verklighet. I sin praktik gestaltar han människans väg genom livet, famlande och förvirrad i en kaotisk omvärld, men också med inslag av fantasi och dagdrömmeri. Jonatan Pihlgrens konstnärliga uttryck kan beskrivas som ett måleriskt berättande där betraktaren kommer nära det personliga och där han strävar efter att skapa målningar som "spökar" och lever ett eget liv.

Pilgren beskriver själv sin konst som känslofokuserad och smått dramatisk. Han utgår gärna från ett motiv som triggar starka känslor hos honom själv och låter måleriet flöda intuitivt och fritt därifrån.

”Man kan säga att jag utforskar olika sinnestillstånd och går in i och försöker expandera sådana jag finner intressanta, en del mörka, en del ljusa. Allt som möts i mig, i min mentala upplevelse, möts på duken.”

Inspirationen kommer främst från människorna i Pihlgrens liv: familj och vänner. Även djuren har en framträdande plats. Måleriet är i fokus, men Jonatan Pihlgren gör också skulpturer och performance. Det viktiga är inte mediet, utan känslan och att framställningen kommunicerar direkt med betraktaren. Det ska inte finnas något motstånd att ta sig in i min konst, understryker han.

I utställningen på Färgfabriken visas verk från de senaste åren av Pilgrens produktion fram till i år. Måleri visas sida vid sida med storskaliga performativa skulpturer snidade i trä. De skapar en dialog sinsemellan och besökaren leds in i en skog av berättelser, där olika fragment blir bärande i historien vidare. Jonatan Pihlgrens konst talar direkt till betraktarens känslor och vi dras motståndslöst in i en bekant och på samma gång förtrollad värld.

Vernissage i samband med Kulturnatt Stockholm

Färgfabriken firar öppningen av utställningen under Kulturnatt Stockholm den 22 april. Det är fri entré hela kvällen som även bjuder på unikt musikaliskt live-framträdande av John Bullfrost med vänner och guidad konstvisning.

Program 22 april:
17.00: Utställningen öppnar.
18.15: Stipendieutdelning med juryn för Beckers konstnärsstipendium och årets stipendiat Jonatan Pihlgren.
20.00: Guidad visning av utställningen. Ingen föranmälan krävs. Språk: Svenska.
22.30: Live-framträdande av John Bullfrost i lilla salen.
17.00–24.00: Utställning, bar och servering.

Om konstnären

Jonatan Pihlgren, född 1993, bor och arbetar i Göteborg. 2021 tog han masterexamen i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå. Pihlgrens främsta medium är måleri, men han arbetar även med skulptur och performance. Under 2022 deltog han som en av tre konstnärer i utställningen Järtecken på Galleri Verkligheten i Umeå, hans träskulpturer ingick i performanceföreställningen Äkta gul på Atalante och han visade utställningen Vargtimme på Galleri 54 i Göteborg. I år kommer Jonatan Pihlgren förutom stipendieutställningarna på Färgfabriken och KKAM i Höganäs även att ställa ut på Market Art Fair och Coulisse Gallery.