Pressmeddelande — 2023-02-13 10:04:21

Jonatan Pihlgren tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2023

Göteborgsbaserade konstnären Jonatan Pihlgren tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2023 om 200 000 kronor för att han enligt juryn är instinktivt förankrad i en berättande expressiv tradition, men samtidigt, så uppenbart, kör sitt eget konstnärliga race helt utan skyddsnät. Stipendieutställningen visas på Färgfabriken 22 april–11 juni 2023.

Beckers konstnärsstipendium om 200 000 kronor – som i år utdelas för 36:e året i följd – tilldelas 2023 Jonatan Pihlgren, som är född 1993 och som bor och är verksam i Göteborg. År 2021 utexaminerades han från Konsthögskolan i Umeå.

Stipendiatutställning, Stora salen, Färgfabriken
22 april–11 juni 2023

Juryns motivering
Med lika delar målerisk urkraft som spröd känsla angriper Jonatan Pihlgren sina dukar och pannåer. Den måleriska berättelsen är expressiv och omtumlande i sitt intensiva och intuitiva temperament. Människor, djur och vardagen står i fokus, men i det trygga och hemtama kan smått surrealistiska och totalt ohämmade infall och hugskott ske. En värld såsom sedd genom en drömsk torktumlare där allt tar ett nytt spår, vildsint och farligt, men samtidigt innerligt och begrundande.

Plötsligt gör färg och form halt, fryser sprött och känsligt fast vid en blick, för att sedan snabbt hasta vidare på nya äventyr.

Som konstnär har Jonatan Pihlgren ansvarslöst lätt för sig. Han är aldrig insmickrande utan busar lika enkelt med sin färg, som hugger sig en träskulptur och micklar fram ett märkligt skräpigt objekt, allt i en anda av uppfriskande obrydd råhet.

Jonatan Pihlgren tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2023 om 200 000 kronor för att han är instinktivt förankrad i en berättande expressiv tradition, men samtidigt, så uppenbart, kör sitt eget konstnärliga race helt utan skyddsnät.

För juryn/Mårten Castenfors

Om konstnären
Jonatan Pihlgren född 1993 bor och arbetar i Göteborg. År 2021 tog han masterexamen i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå. Pihlgrens främsta medium är måleri, men han arbetar även med skulptur och performance. Under 2022 deltog han som en av tre konstnärer i utställningen Järtecken på Galleri Verkligheten i Umeå, hans träskulpturer ingick i performanceföreställningen Äkta gul på Atalante och han visade utställningen Vargtimme på Galleri 54 i Göteborg. I år kommer Jonatan Pihlgren förutom stipendieutställningen på Färgfabriken även ställa ut på Market Art Fair samt Höganäs Museum.


Om Beckers konstnärsstipendium
Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera en ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma, som 2017 höjts från 150 000 till 200 000 kronor, samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.

Juryn består av: Jenny Lindén Urnes, styrelseordförande i Lindéngruppen, Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, samt Magnus Jensner, chef för Hallands Konstmuseum.