Pressmeddelande — 2022-06-08 16:09:22

Färg, rörelse, robotar och hästar – Färgfabrikens höstprogram

I Färgfabrikens höstprogram finns både färgstarka och konstnärligt banbrytande verk. Med fast förankring i ett traditionellt hantverk, som måleri, textil, skulptur, har konstnärerna i höstens utställningar funnit nya och tidigare outforskade uttryck genom användning av olika material, tekniker och teknologier. Hösten bjuder också på samtal och workshops kring bland annat stadsutveckling.


I Färgfabrikens höstprogram finns både färgstarka och konstnärligt banbrytande verk. Med fast förankring i ett traditionellt hantverk, som måleri, textil, skulptur, har konstnärerna i höstens utställningar funnit nya och tidigare outforskade uttryck genom användning av olika material, tekniker och teknologier. Hösten bjuder också på samtal och workshops kring bland annat stadsutveckling.


Åke Pallarp: Upprymd – en retrospektiv

11 aug–25 sep, Stora salen

Åke Pallarps retrospektiv på Färgfabriken ger oss skäl att omvärdera en doldis som gick på tvärs mot smaken för det exklusiva och märkvärdiga. […] Utställningen heter Upprymd, och jag tänker mig att varje verk är en fångad upprymdhet som Pallarp vill dela med sig av. Lars-Erik Hjertström Lappalainen i Kunstkritikk 17.05.22

Säsongen inleds efter ett sommaruppehåll med återöppnande av Upprymd – en retrospektiv utställning med Åke Pallarp (1933–2013). I stora salen visas ett rikt och självständigt konstnärskap som på ett intrikat sätt väver samman humor, poesi och ett stilla allvar som hela tiden söker sig framåt, med inspiration från sin samtid. Läs mer.

Pallarp arbetade även mycket i det offentliga rummet, ofta i samarbete med arkitekter och andra konstnärer. Många av oss passerar dagligen hans lekfulla avtryck när vi rör oss i kollektivtrafiken, genom gator, parker eller kyrkogårdar. På Färgfabrikens hemsida finns en interaktiv karta med Åke Pallarps offentliga verk runt Stockholm.

Från utställningen Upprymd - en retrospektiv utställning med Åke Pallarp

Carolina Sandvik

11 aug25 sep, projektrummet

Carolina Sandvik har de senaste åren uppmärksammats för sina animerade kortfilmer som visats på svenska och internationella filmfestivaler. Förra året vann hon även priset Startsladden på Göteborgs filmfestival för filmen The Expected. Hennes skräckdramer är en balansakt mellan vardagstristess och mardröm i hemmets isolerade sfär. Sandvik inspireras och fascineras av skräckfilmsgenrens förmåga att med starka visuella scener tala till det primitiva och skapa kroppsliga reaktioner hos betraktaren. Filmerna drar både åt det obehagliga och det komiska och glider ofta sömlöst mellan dröm och verklighet, mellan det banala och det extraordinära. Läs mer.

Stillbild från filmen The Expected av Carolina Sandvik
Fält  – Keramik, blommor, textil

1–4 september Lilla salen på entréplan

Fält är resultatet av mötet mellan textilkonstnären Miriam Parkman, keramikern Stefan Andersson och blomsterkreatören Sofia Wikander. Med färgstarka vävar, vedbränd keramik och nyskördade sensommarblomster länkar de samman sina konstnärliga uttryck i en nyproducerad installation. Vernissage 1 september i Färgfabrikens lilla sal, entréplanet. Läs mer.

Textilkonstnären Miriam Parker arbetar med en väv inför den kommande utställningen Fält tillsammans med keramikern Stefan Andersson och blomsterkreatören Sofia Wikander.


Tove Kjellmark: 
Hästen, roboten och det omätbara

15 oktober–27 november, Stora salen

I höstens stora separatutställning visas en samling nyproducerade verk av konstnären Tove Kjellmark – hybrida skulpturer, video, teckning samt ett symbiotiskt performance i form av en sex veckor lång oavbruten rörelse där konstnären tecknar tillsammans med sina robotar. Till grund för flertalet av konstverken i utställningen ligger det banbrytande konstnärliga forskningsprojekt som konstnären drivit de senaste tre åren där hon genom olika inmätningstekniker, som motion capture, 3D-scanning och värmekamera, undersökt subtila processer i olika rörelsemönster hos människa, häst och robot i ett försök att närma sig det omätbara. De digitala avtrycken från mötet med hästens kroppslighet har sedan bearbetats av både konstnären och egenkonstruerade robotar till det som blivit en sorts hybrida skulpturer där ny digital teknik och traditionella material som brons och marmor smälter samman. Läs mer.

Tove Kjellmark, work in progress. Skulptur.

___________

Programverksamhet

Stockholmsvisioner på Färgfabriken

Färgfabrikens plats, industriområdet Lövholmen, är i förändring. Forskare brukar hävda att lösningen på klimatutmaningarna finns i utvecklingen av våra städer. Det som planeras idag påverkar i många generationer och i en globaliserad värld med klimatförändringar blir stadsutveckling en delikat balansgång mellan byggd yta och grönska, mellan gammalt och nytt, mellan bilar och människor. Det finns med andra ord mycket att diskutera. ”Stockholmsvisioner på Färgfabriken” är en upplyftande samtalsserie producerad i samarbete med journalisten Annica Kvint, vars artikelserie ”Stockholmsvisioner” publicerades i Dagens Nyheter i våras. Mer information och paneldeltagare presenteras på Färgfabrikens webbplats i augusti 2022.

Samtal 1: Här befinner vi oss nu
Tid: 5 oktober kl 17–19

Samtal 2: Så här skapar vi en framtid inom de planetära begränsningarna
Tid: 19 okt kl 17–19

Koreograferna – Går det att fylla ett rum med en rörelse?

28, 29 och 30 oktober, Takvåningen

Denna dansföreställning handlar om två koreografer/dansare som träffas regelbundet i en dansstudio i närheten av Dresden. De har bestämt sig för att försöka skapa ett helt nytt rörelsesystem utifrån sina egna kroppar där rummet de befinner sig i blir både en trygg plats och samtidigt har en begränsande effekt på helheten. Går det att fylla ett rum med en rörelse? Läs mer.

Medverkande: Åsa Lundvik Gustafson, dansare, Karin Jemsby, dansare, Mats Flink, regissör.

Fler publika programpunkter annonseras under hösten.

Under året fördjupar vi också våra samarbetsprojekt där miljö, framtidsfrågor och gemensamt lärande fortsatt står i fokus. I flera konstellationer arbetar vi aktivt med bland andra ungdomar, forskare och konstnärer med frågor som kretsar kring att vara människa i relation till politiska och planetära utmaningar och hur vi kan förstå och mötas kring dem.