Ragnar Kjartansson Guilt Trip


20 maj 2010 22 augusti 2010

Videoverk
Projektrummen, Färgfabriken

Curator Jonatan Habib Engqvist


I samband med projektet Nordens U-land visar Färgfabriken ett videoverk av den isländske konstnären Ragnar Kjartansson.


Den isländske konstnären Ragnar Kjartansson visar videoverket Guilt Trip (2007) i Färgfabrikens nya projektrum. Huvudpersonen vandrar i vildmarken med ett gevär och en plastpåse full av patroner. Det finns ingen övrig rekvistia, ingen peruk, inget smink och – ingen komisk lättnad. Ibland bränner han planlöst av sitt vapen. Verket är på ett sätt är en hyllning till Laddi: En komiker som har varit närvarande under hela livet för den generation islänningar som konstnären själv tillhör. Han har uppfunnit många karaktärer, på film, och teater, i TV, radio och musikalbum. Hela nationen har troligen någon gång vridit sig av skratt när Laddi har smugit sig in en av hans många roller. Paradoxalt nog, verkar det som ingen känner honom. Bakom alla identiteter, extrema personligheter och alla lager av ”Laddi” finns en tillbakadragen man, så känd för sin blyghet att media för länge sedan gett upp försöken att intervjua honom. För allmänheten är han en tabula rasa – ena dagen öppnar han en bar, nästa säljer han semesterbostäder i Spanien.

Om konstnären

Ragnar Kjartansson (född 1976 i Reykjavik) har en bred konstnärlig repertoar. Han arbetar med video, måleri, performance och är även musiker. 1997-2001 utbildade han sig till målare på Islands Konstakademi och 2000 studerade han på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Ragnar Kjartansson tillhör sin samtids mest intressanta unga konstnärer och har redan deltagit i en lång rad utställningar internationellt, varav flertalet separat. Bland de senare märks Venedigbiennalen 2009 (Islands paviljong), 2a Turintriennalen 2008 och Manifesta 8, 2008, med flera.


Relaterat

Utställningen på Färgfabriken är en del av projektet Nordens U-land? Isländsk konst i kristid och kommer att avslutas med ett seminarium i augusti/september producerat av Färgfabriken i samarbete med Goethe institutet. Seminariet kommer att diskutera den globala ekonomiska krisen med fokus på Island. Projekt flyttar sedan vidare till Östersund där Andrí Snaer Magnasons film ”Drömlandet – vad har du kvar när du sålt allt du äger?” kommer att visas innan grupputställningen ”Nordens U-land? – Isländsk konst i kristid” invigs med en performance av Icelandic Love Corporation. I slutfasen av projektet kommer en publikation med dokumentationer, transkriberade samtal och beställda texter att produceras.