Per Svensson Alkemi – Det Allseende Ögat


29 september 2018 2 december 2018

Separatutställning
Stora salen, Färgfabriken


Hösten 2018 återvänder konstnären och musikern Per Svensson (f.1965) till Lövholmen och Färgfabriken med utställningen Alkemi – Det Allseende Ögat. Under flera år arbetade Svensson och ett kluster av konstnärer i den nedlagda Kolsyrefabriken, granne med Färgfabriken. Svensson har ett nära band till platsen och beskriver det som att komma tillbaka. Utställningen vandrar sedan vidare till Per Svenssons hemkvarter Majorna i Göteborg, och visas våren 2019 på Röda Sten konsthall. 


I Per Svenssons utställning bjuds vi som besökare in till en upptäcktsfärd mellan olika världar mellan alkemi, konst och arkitektur. Den allomfattande rumsinstallationen förvandlar Färgfabrikens sal till ett alkemiskt laboratorium där urvalet av objekt och idéer, konst och natur,  sida vid sida vittnar om en större berättelse öppen för flera läsningar som enbart begränsas av våra egna föreställningar. Här ställs vi öga mot öga med föreställningen om att det finns fler än en väg till kunskap. Per Svenssons konst växer fram ur en intrikat dialog mellan exakta vetenskapliga observationer av naturfenomen och ett poetiskt bruk av desamma, varken observation som metod eller den poetiska kontemplationen kan ensam lösa naturens mysterier och gåtor.

I samband med utställningen Alkemi – Det Allseende Ögat som visas på Färgfabriken hösten 2018 och Röda Sten konsthall sommaren 2019 presenterar Per Svensson boken ALCHEMY ART ARCHITECTURE utgiven på Art and Theory Publishing. Bokens titel ALCHEMY ART ARCHITECTURE refererar till de tre hörnpelarna i Svenssons konstnärskap.

Boken ger läsaren en omfattande genomlysning av Per Svenssons konst som omfattar alltifrån alkemi till konst, arkitektur, ljud, skulptur, grafik och teckningar. En rad skribenter som under årens lopp i olika sammanhang kommit i kontakt med Svenssons konst ger en mångfacetterad läsning av hans breda praktik. I boken presenteras även dokumentation av ett stort antal verk från 1982 till 2018.

Foto Annika von Hausswolff

Om konstnären

Per Svensson är verksam skulptör, bild- och ljudkonstnär. Han är utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 1985-90 samt Kungl. Konsthögskolans Arkitekturskola 1999-2000. Svenssons konst har visats både i Sverige och internationellt bland annat på Moderna Museet i Stockholm och Malmö, Ystad Konstmuseum, Lusaka National Museum Zambia, LACE i Los Angeles, Heliostrum i Köln, Konstakademin i Budapest, Göteborgs Konstmuseum och MHR i Reykjavik.

Fördjupning

Per Svenssons konst har hittat hem
Emilia Rosenqvist, curator Färgfabriken

Anteckningar om Per Svenssons konst och vetenskap
Mariangela Mendez Prencke, intendent Röda Sten konsthall

Ladda ner hela utställningsbladet (PDF) med verktexter.


Relaterat

Utställningen är en samproduktion mellan Färgfabriken och Röda Sten konsthall. Utställningen visades på Färgfabriken hösten 2018 och på Röda Sten konsthall sommaren 2019. Utställningen visades senare även på Luleå konsthall och Seinäjoki konsthall i Finland.


Med stöd från

Kungl. Akademien för de fria Konsterna, Helge Axelsson Johnsons Stiftelse, Längmanska Kulturfonden