Is reality really relevant? – Ett seminarium om dokumentär film och konst


14 februari 2003, 15 februari 2003

Seminarium
Färgfabriken

Medverkande: Avi Mograbi, dokumentärfilmare; Israel Gitte Villesen, konstnär; Danmark Carsten Holst, producent på Zentropa, Danmark; Pål Hollender, konstnär; Malin Skjöld, konstnär; Erik Gandini, dokumentärfilmare; Sören Grammel, konstteoretiker och curator, Tyskland; Patrik Sjöberg, filosofie doktor i filmvetenskap; Jannicke Låker, konstnär; Norge Jane Magnusson, skribent och författare

Moderator: Magdalena Malm, projektledare på Iaspis


Ett seminarium som samlar internationella filmare, konstnärer och teoretiker till presentationer och samtal om konstnärskap och det dokumentära.


I en tid då verkligheten är inne och doku- har blivit ett favoritprefix ställer sig ”Is reality really relevant?” frågan vilken väg konstnären och filmarna kommer att ta i framtiden. Vilket ansvar har filmaren gentemot dem som avbildas? Hur ser filmarna och konstnärerna på den egna positionen i sina verk? Hur förhåller sig betraktaren till det som avbildas?

Om de medverkande:

Avi Mograbi, Israel, har blivit omskriven som ”den viktigaste politiska filmaren idag”. Berättar om sitt förhållningssätt och sina filmer.

Gitte Villesen, konstnär från Danmark berättar om sina installationer och sitt konstnärsskap. Hennes verk har visats på bland annat MoMa i New York och på Manifesta.

Carsten Holst, producent för Zentropas dokumentärfilmer. Presenterar Lars von Triers Dogma för dokumentärfilm; ”Dogumentary”.

Pål Hollender, filmare och konstnär, visar sin produktion ”United States of Afganistan” som gjorts enligt von Triers dogma för dokumentärfilm.

Malin Skjöld, filmare och radioproducent som bl a har gjort den egensinniga och prisbelönta dokumentären ”Plötsligt i Vinslöv”, samt senast ”Hela bilen”.

Erik Gandini, prisbelönt filmare, presenterar sin senaste film ”Surplus”, en visuellt stark och musikalisk dokumentär om överskott och konsumtion.

Jannike Låker, utmanande konstnär från Norge, deltar i samtal om filmarens och konstnärens position i verken.

Søren Grammel, konstteoretiker och curator från Tyskland, visar exempel på konstnärer som arbetar med verkligheten och dokumentärt material.

Patrik Sjöberg, föreläser om hur verkligheten förmedlas och uppfattas i rörlig bild. Han är filosofie doktor i filmvetenskap och har varit gästforskare vid NYU.

Jane Magnusson, skribent och författare.


I samarbete med

Seminariet arrangeras i samverkan mellan Färgfabriken, Filmform, SVT (dokumentär och kultur) samt Iaspis.


Med stöd från

Stiftelsen Framtidens Kultur och SFI/dokumentärfilmskonsulent Hjalmar Palmgren.