Cocktail #1
6 februari 2009
En kväll på Färgfabriken med tal, musik, mingel, dans med mera
Färgfabrikens första kvällsforum – en cocktail av idéer, förslag, diskussioner och tankeväckande frågeställningar.
Välkommen till den första upplagan av Cocktail! Det blir en mix av det mesta – samtal, eftertanke, musik, mingel och diskodans. Ett gäng spännande kreatörer och inspiratörer har bjudits in för att presentera sina projekt, idéer och visioner i ett kort stafettliknande upplägg. Ämnena rör sig mellan allt från arkitektur, konst, design, samhällsutveckling och lite till. Från nio och framåt ligger fokus på musikrekreation, dansgolvsknän och mingel. Varje gång låter vi olika klubbkonstellationer och liveband gästa oss med sina egna tolkningar av cocktailtemat.
Kvällens Cocktailtalare:
Hanna Palmgren – arkitekt från HMXW Arkitekter. Hanna Palmgren presenterar sitt examensarbete från Goldsmiths College i London (2004), Naturen, dekorationen och moralen. Enligt Hanna står naturen för något rent och gott och får representera den goda moralen. Dekorationen är däremot ofta en imitation av naturen och anses som något onaturligt och ytligt och därav omoraliskt. Hon berättar om sitt projekt i en förort i utkanterna av London, där hon laborerade med tanken att flytta ut interiör dekor i det exteriöra. Det hela resulterade i bilder där naturornamenterade tapeter från den lokala färghandeln fick vara förlagor för dekorationer av de slitna husfasaderna. Hanna menar att dekoration är tätt förknippat med identitet. Det är dekoration som skiljer oss från varandra, trots att detta ofta anses ytligt. Dekoration är något som binder oss till platser och föremål samt är identitetsskapande på såväl individuell och kollektiv som social nivå. Hanna Palmgren ger bland annat graffitti som ett exempel på detta.
Thomas Lindblad – plast- och formexpert. Thomas Lindblad delar med sig av sin fascination för plast- och industridesign. På den Godspeed- designade baren har Thomas dukat upp ett tjugotal plastföremål från sin stora plastsamling. Plast anses ofta vara miljöskadligt och har ett dåligt rykte som material, men Thomas menar att plast har en väldigt lång livslängd och hållbarhet samt att plastföremål ständigt återanvänds. Ett exempel är att plastpåsen från mataffären används som soppåse och plastburkarna till förvaring och så vidare. Han anser att plasten har en undanskymd plats i designhistorien och det är få museer som har en plastsamling. Thomas har ställt ut sin egen samling vid ett flertal tillfällen och i kväll visar han oss klassiska plastföremål designade av kända formgivare som Erik Fleming, Sigvard Bernadotte och Nils Strinning.
Raketa – experimentellt kollektiv inom konst, arkitektur och design. Raketa börjar med att förklara vilka de är genom att kort och gott säga; ”Raketa är inte, Rakteta gör”. Därefter visar de en för kvällen producerad film, ”Tankar om lycka”, som sammanfattar deras konstprojekt i det urbana och offentliga rummet. Att filmen undersöker lycka som begrepp är något som, enligt medlemmarna i gruppen, inte var planerat. Att vara lyckad och lycklig har blivit en norm i dagens samhälle, något man till varje pris bör uppnå. Under de ihopklippta bildsekvenserna från olika Raketa-projekt hörs ett flertal intervjuade personers tankar om lycka. Någon framhäver att man anses samhällsfarlig om man inte strävar efter lycka i livet, medan någon annan anser att kropp och själ måste vara ett för att man skall kunna uppnå lycka. Raketa arbetar interdisciplinärt inom olika former och är ett internationellt nätverk som bland annat fungerar som ett institut. Raketa omdefinieras alltid av gruppen och denna kväll har de bjudit med Suwan Laimanee, en internationell från Thailand som är på besök i Sverige.
Finn Ahlgren & Joy van Ervan (Godspeed) – formgivarkonstnärer. De kommer direkt från möbelmässan och har blivit mycket uppmärksammade för sina unika ”skräpmöbler”. Godspeed producerar sina möbler av material de hittar på gatan. Finn Ahlgren kallar det, vid ett tidigare samtal, för urban-drivved och påpekar att det är svårt att få tag i material i Sverige medan i Telaviv, där Godspeed är baserade, är det bara att plocka med sig material när man gör sina dagliga ärenden. En grundläggande regel för all Godspeed-design är att tillverkningen av en möbel inte får ta mer en en timme och ingen möbel blir den andra lik. I sin design försöker de även att arbeta med slitage istället för emot det. De framhäver att slitage inte behöver vara något negativt utan att det snarare är en naturlig och vacker dekoration.
Live:
DJs: Måns från Team Skidoo och Anders Gabrielsson från Landet.