Bättre mobilitet och mer att säga till om!

– ett samtal arrangerat av Goethe Institutet.

goethe sotm samtal

Arrangör: Goethe Institutet
Tid: 7 februari 2013, 18.30
Plats: Färgfabriken, Lilla salen
Språk: Engelska
Öppet för allmänheten 
Fri entré!

Hur kan människor bryta gamla resmönster? Vi diskuterar initiativ för hållbara lösningar som vuxit fram i gränslandet mellan civilsamhälle och politik, till exempel privata bilpooler, samåkningssystem, lånecyklar och plattformar för stadsplanering.

Att planera och realisera nya infrastrukturprojekt tar lång tid. När politikerna tvistar om projekten och hållbara lösningar drar ut på tiden, så väcks istället individuella och privata alternativ. Dettaa är kvällens fokus. Vi utgår från praktiska exempel - svenska och internationella - och diskuterar ur vilka behov lösningarna utvecklats, hur de fungerar i dag i praktiken och jämför med liknande projekt på andra platser.

Hur kommer det sig att system för samåkning är så välutbygga i vissa länder men svårare att få att fungera i andra? Kan system för lånecyklar bli ett alternativ för pendlare eller är det bara något för turistbroschyrerna?

I panelen:
Maria Börjesson, forskare inom logistik och transportanalys på KTH vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Martin Randelhoff, stadsplanerare från Dresden som driver den prisbelönta bloggen Zukunft Mobilität.

Moderator: Lars Strömgren.

Samtalet är ett ramprogram till utställningen "Stockholm on the move" som visas fram till mars 24 mars 2012 på Färgfabriken i Stockholm. Baren kommer att vara öppen under kvällen.


goetheinst