Building Blocks Berlin, 2012


Färgfabrikens utställningskoncept tar över de nordiska ambassaderna i den tyska huvudstaden.


Utställningen Building Blocks gick i mål 9 november efter två månaders utställning och kringaktiviteter. Berlin-versionen av Building Blocks blev en stor succé med 18 000 besökare som fascinerats av byggnaderna som barn och ungdomar från Berlin skapat.

Building Blocks öppnade för allmänheten med en invigningsfest 9 september och bland de mest populära inslagen var workshops för barn och skolklasser och rundturer genom utställningen. Såväl barn som vuxna har aktivt tagit del av de fem husen som visades upp i Felleshuset i de Nordiska ambassaderna. De fantasifulla husen som skapats av barn och ungdomar tillsammans med ledande arkitekturbyråer i Berlin har varit a-ha-upplevelser för besökare i alla åldrar och utställningen har fungerat som bidrag till diskussioner om arkitektur och stadsplanering och om de unga invånarnas delaktighet. 29-30 oktober arrangerades även en avslutande konferens som berörde stadsutveckling med hjälp av barnens aktiva medverkan med nordiska och tyska deltagare. Ett glädjande besked är att fyra av husen redan fått nya hem. 16 november invigdes ”Blickfänger” på Albert Schweitzer-skolan i stadsdelen Neukölln. ”Jupeviniti” kommer i framtiden återfinnas i en inomhuslekplats i stadsdelen Märkisches Viertel medan husen ”Buntes Schneckenhaus” och ”Piggsvin” gör comeback under 2014 på Kindermuseum Labyrinth i Berlin.

Sammantaget har Building Blocks varit ett projekt som inte bara bidragit till arkitektur och stadsplanering i sig utan även skapat nya kontakter mellan olika institutioner, företag, skolor och mellan människor i olika åldrar vilket varit en speciellt rolig del i projektet som satt avtryck i Berlin och uppmärksammat hur man arbetat inom området i Sverige och Norden.


Medverkande arkitekter

AFF

BARarchitekten

Baupiloten

Dahm Architekten

Ortner & Ortner


Husen lever vidare

Fler av husen har fått nya hem. 16 november 2012 invigdes ”Blickfänger” på Albert Schweitzer-skolan i stadsdelen Neukölln. ”Jupeviniti” återfinns i en inomhuslekplats i stadsdelen Märkisches Viertel medan husen ”Buntes Schneckenhaus” och ”Piggsvin” gör comeback under 2014 på Kindermuseum Labyrinth i Berlin.


Nordiska ambassaderna (Felleshuset) i centrala Berlin. Det är känt för sin moderna arkitektur som möter uppskattning i hela Berlin. Berlin är fortfarande, 20 år efter muren, en stad med stora byggprojekt och levande diskussioner om hur den moderna och framtida staden ska utformas efter olika behov och viljor. Tanken är att fantasin och kreativiteten ska få fritt spelrum i mötet mellan arkitekter och barn och ungdomar från Berlin. Själen kan också dö av svält. Building Blocks utmanar och vattnar vår fantasi!

Marika Lagercrantz, kulturråd i Berlin


Building Blocks är ett utställningskoncept där barns visioner ligger till grund för ny arkitektur, ett projekt som utmanar våra invanda mönster och inspirerar till nytänkande. Building Blocks är ett initiativ av Färgfabriken, som konceptualiserats i samarbete med den kreativa studion Medium. Innehållet har vuxit fram utifrån frågor om hur normer och förväntningar styr arkitekturen idag. Vi vill undersöka relationen mellan arkitekten och beställaren. Detta gör vi genom att låta barn och ungdomar mellan 5 och 16 år agera beställare till var sin byggnad. Varje arkitektkontor arbetar med ett barn eller en grupp barn, och tillsammans har man pratat om byggnader och boende. Arkitekterna tolkar sedan barnens önskemål och visioner. Resultatet av samarbetet presenteras i utställningen i form av storskaliga byggnader. 


Partners

NCC Deutschland, Svenska ambassaden och Felleshuset, Berlin