Carl Johan De Geer

Ledtrådar en retrospektiv utställning producerad av Färgfabriken 2014.

   

  Våren och sommaren 2014 fylldes Färgfabrikens stora sal med ett egensinnigt konstnärskap som genom närmare femtio år förbehållslöst rört sig mellan olika genrer. Film, fotografi, textil, måleri, litteratur, grafik och scenografi – varierade uttrycksmedel för ett konsekvent utforskande av omvärlden. Med perspektivförskjutande referenser till såväl hötorgskonst och kioskdeckare som Prins Eugen lyckas De Geer ständigt överraska. En omisskännlig stil som i decennier kännetecknats av knivskarpa detaljer, lustfyllda rörelser, humor och uppriktigt allvar. Ett genomskådande öga och en tröstande röst – alltid i relation till tidsandan oavsett om framtidsprognoserna för tillfället varit hoppfulla eller dystra. Carl Johan De Geers retrospektiva utställning  – den första i sitt slag – lotsde besökaren in i mötet mellan arbetsglädje och dystopi; en särskild plats där ledtrådarna till konstnärens föreställningsvärld pusslades samman och bildade en helhet.

  Om Carl Johan De Geer
  Som en del av 68-rörelsen gjorde han sig känd för allmänheten genom att väcka uppståndelse med provokativa affischer som uppmanade svenska folket att vara onationella, att vägra vapen och skända flaggan. Polis beslagtog de utställda bilderna – idag eftertraktade och kultförklarade grafiska blad. Färgsprakande och egensinniga mönster – Carl Johan De Geer var 1970 en av grundarna till den numera klassiska och stilbildande 10-gruppen. Textilkonsten var inte bara en estetiskt intressant och livfull uttrycksform; färgkombinationer och motiv var ett regelrätt uppror mot de snäva, borgerliga ideal som präglat hans adliga bakgrund.
Tv-produktionen Tårtan (1972) kom att både älskas och hatas av publik och kritiker. Tillsammans med bäste vännen och kollegan Håkan Alexandersson skapade Carl Johan De Geer ett säreget barnprogram, för alltid inskrivet i svensk tv-historia.
 Med de självbiografiska dokumentärfilmerna rönte Carl Johan De Geer stora framgångar på 2000-talet: både roliga och allvarliga, uppriktiga och underhållande – berättade med den egna rösten, ofta om det förflutna – utan att vara nostalgiska. Med kameran som tröst, Del 2 (2004) utsågs av Cinemateket till en av 00-talets fyra svenska, bästa filmer.

   

   

   


   

  Tid & Plats

  12 april – 17 augusti 2014

  Utställningen är nu stängd!

  Aktiviteter 

  Vernissage 12/4 kl 11-16
  Publik visning m Carl Johan 19/4 kl 14
  ABF fest & visning 1/5 kl 19
  Samtal m Dror Feiler 4/5 kl 14
  Publik visning m Carl Johan 22/5 kl 18
  Carl Johan läser ur sin nya novell 1/6 kl 14
  Nationaldagsvisning, Carl Johan visar utställningen 6/6 kl 14

  Kontakt

  För att boka visningar eller för mer information om utställningen kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Relaterat

  Färgfabriken visade 2010 utställningen Inte utan orsak med Carl Johan De Geer och Marianne Lindberg De Geer på Färgfabriken Norr i Östersund.


  Med stöd från

  Stockholms stad, Kulturrådet och Kulturförvaltningen Stockholms Läns Landsting.

  Utställningsaffisch

  CJDG affisch 70x100cm page 001 1024x10242x

  Utställningsaffischen finns att köpa i Färgfabrikens webshop.