Carl Johan De Geer

Ledtrådar en retrospektiv utställning producerad av Färgfabriken 2014.

   

  Våren och sommaren 2014 fylldes Färgfabrikens stora sal med ett egensinnigt konstnärskap som genom närmare femtio år förbehållslöst rört sig mellan olika genrer. Film, fotografi, textil, måleri, litteratur, grafik och scenografi – varierade uttrycksmedel för ett konsekvent utforskande av omvärlden. Med perspektivförskjutande referenser till såväl hötorgskonst och kioskdeckare som Prins Eugen lyckas De Geer ständigt överraska. En omisskännlig stil som i decennier kännetecknats av knivskarpa detaljer, lustfyllda rörelser, humor och uppriktigt allvar. Ett genomskådande öga och en tröstande röst – alltid i relation till tidsandan oavsett om framtidsprognoserna för tillfället varit hoppfulla eller dystra. Carl Johan De Geers retrospektiva utställning  – den första i sitt slag – lotsde besökaren in i mötet mellan arbetsglädje och dystopi; en särskild plats där ledtrådarna till konstnärens föreställningsvärld pusslades samman och bildade en helhet.


  ledtrådar om mönsterrapport

   

  Under förarbetet med utställningen berättar Carl Johan De Geer om konsten med mönsterrapporter. Filmad och klippt av Lina Josefina Lindqvist.


  hör konstnären berätta

  Här presenterar vi ett urval ur den audioguide som producerades till utställningen där konstnären själv berättar och reflekterar över sina verk.

  CJ ingång

  KLIPP 1: Vägvalet; arbetsglädje eller dystopi?

   

  CJDG Paskon

  KLIPP 2: Påskön

   

  CJ farfars lunch

  KLIPP 15: Farfars lunch

   

  CJ frukost 4

  KLIPP 18: Tage Erlander, Sverige år 2020 och återbruk

   

  CJDG klipp19

  KLIPP 19: Den stora missuppfattningen

   

  CJDG klipp20

  KLIPP 20: Mänsklighetens botten

   


  Om Carl Johan De Geer
  Som en del av 68-rörelsen gjorde han sig känd för allmänheten genom att väcka uppståndelse med provokativa affischer som uppmanade svenska folket att vara onationella, att vägra vapen och skända flaggan. Polis beslagtog de utställda bilderna – idag eftertraktade och kultförklarade grafiska blad. Färgsprakande och egensinniga mönster – Carl Johan De Geer var 1970 en av grundarna till den numera klassiska och stilbildande 10-gruppen. Textilkonsten var inte bara en estetiskt intressant och livfull uttrycksform; färgkombinationer och motiv var ett regelrätt uppror mot de snäva, borgerliga ideal som präglat hans adliga bakgrund.
Tv-produktionen Tårtan (1972) kom att både älskas och hatas av publik och kritiker. Tillsammans med bäste vännen och kollegan Håkan Alexandersson skapade Carl Johan De Geer ett säreget barnprogram, för alltid inskrivet i svensk tv-historia.
 Med de självbiografiska dokumentärfilmerna rönte Carl Johan De Geer stora framgångar på 2000-talet: både roliga och allvarliga, uppriktiga och underhållande – berättade med den egna rösten, ofta om det förflutna – utan att vara nostalgiska. Med kameran som tröst, Del 2 (2004) utsågs av Cinemateket till en av 00-talets fyra svenska, bästa filmer. 

  Tid & Plats

  12 april – 17 augusti 2014

  Utställningen är nu stängd!

  Kontakt

  För mer information om utställningen kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Relaterat

  Läs utställningsfoldern här.

  Färgfabriken visade 2010 utställningen Inte utan orsak med Carl Johan De Geer och Marianne Lindberg De Geer på Färgfabriken Norr i Östersund.


  Utställningsfolder

  Ladda ner utställningsfoldern som pdf.

  Utställningsaffisch

  CJDG affisch 70x100cm page 001 1024x10242x

  Utställningsaffischen finns att köpa i Färgfabrikens webshop.