Skriv ut denna sida

Beckers konstnärsstipendium 2013


– Konstnären Sara Möller tilldelas 2013 års stipendium.


  Beckers konstnärsstipendium om 150 000 kronor – som i år utdelas för tjugosjunde året i följd – tilldelas 2013 Sara Möller som är född 1982 i Växjö och som år 2009 utexaminerades från HDK – Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

  Juryns motivering

  Den konstnärliga utgångspunkten för Sara Möller är den fuktiga lerans synnerligen funktionsbefriade möten med andra material. Möller knådar, modellerar, målar och bränner sin egensinniga värld och ympar densamma med trä, textil, akvarell och metall. Det Möller utför är en keramisk konstnärlig upptäcktsfärd fylld av närvaro och känsla. Hennes verk är lika ofta hängande som stående, de är alltid kroppsliga och stundtals lätt surrealistiska. Möllers objekt avslöjar en stor lyhördhet inför materialens möjligheter – hon skapar amorfa objekt, fyllda av kunskap, koncentration och slump i en vacker symbios, som förhöjer vår upplevelse av världen.

  I Färgfabrikens vackra sal har Sara Möller arrangerat sina objekt på svävande och stående fur; en stor speglande spelplan där varje enskildhet söker sin familjerelation. In och ut, upp och ned, tungt och lätt, mjukt och hårt i en lekfull rörelse mellan stort och smått. Sara Möller tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2013 om 150 000 för att hon med sin intuitiva begåvning spränger keramikens gränser och för att hon ledigt förflyttar sig och sina material in i en regelbefriad zon fylld av konstnärlig nyfikenhet.

  För juryn / Mårten Castenfors

  Sara Möllers verk visas i utställningsarkitektur av K+A arkitekter bestående av Katarina Bukowska och Alexandra Mohlin.   
   

  20 april – 2 juni 2013

   

   

   

  brevbilaga