Maria Nordin


– Beckers konstnärsstipendium om 150 000 kronor – som i år utdelas för tjugofemte gången – tilldelas 2011 Maria Nordin.

the gathering 2011 watercolour on paper 120x180 cm
Juryns motivering:

För Maria Nordin har pappret och akvarellen kommit att bli de bärande materialen. Nordin trivs i doftfritt vatten, i flödande blött och i distinkt applicerade valörer. Hon tar i sina arbeten ledigt sikte på att, i stort format eller i animation, infånga figurer i rörelse och söker sig ofta till komplicerade ställningar som utmaningar för både pensel, hand och hjärna. Resultatet blir bilder och filmer om vår tid, lustfyllda och lediga, men också oroande och komplexa: töjda grupperade kroppar liksom utslängda utan sammanhang i ett tomt intet.

Under den senaste tiden har Maria Nordin haft sitt fokus främst på ansikten med dess blickar och subtila skiftningar. De ytterst närgångna skildringarna av rosa hud och mänskligt psyke befruktas av nya möjligheter på nytt papper i ett både famnade och sökande arbete. Detta är verk som i sin sprödhet väntar på svar, verk fyllda av omtag och destruktion, bortom tom ekvilibrism. Maria Nordin tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2011 om 150 000 för att hon modigt och fängslande utmanar sin begåvnings lätthet. För juryn / Mårten Castenfors

Maria Nordin är en Stockholmsbaserad konstnär född 1980 och utexaminerad från Kungliga Konsthögskolan 2010. I utställningen på Färgfabriken undersöker Maria Nordin det avslöjande och kroppsligt påträngande, den psykologiskt laddade huden och blickens makt. I den nya serien målningar Pink Noise Series, visas närbilder på ansikten där den blottade huden vävs samman med papprets yta och kommer att balansera mellan närhet, intimitet och obehag.

Beckers konstnärsstipendium om 150 000 kronor etablerades 1987 av Ulf G Lindén och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera unga talanger på gränsen till genombrott. Genom åren har Beckers jurymedlemmar tilldelat stipendiet till en rad av Sveriges mest nyskapande konstnärer: Dan Wolgers (1989), Jockum Nordström (1999), Linn Fernström (2000), och Nathalie Djurberg (2006), för att nämna några få. Genom Beckers konststipendiater och deras verk kan vi idag se en resa via måleri, skulptur, fotografi, teckning, video, installation till animation.

Sedan 2000 ställs den årliga stipendiatens verk ut i en separatutställning organiserad i samarbete med Färgfabriken.

Jury: Jenny Lindén Urnes, Mårten Castenfors och Magnus Jensner 
3 dec 2011 - 8 jan 2011