TEJP Stockholm


– Numen/For use - utställning och scenografi för Tobias Rydins debutfilm KIM.  Färgfabriken har glädjen visa en ny tejp-installation av Numen och inspelningen av Tobias Rydins debutfilm KIM. Installationen är ett samarbete mellan Färgfabriken och regissören Tobias Rydin, som bjudit in Numen för att skapa verket TEJP Stockholm, vilket både är en utställning på Färgfabriken och scenografi för filmen KIM.

  Den Kroatiska/Österrikiska konstnärsgruppen Numen (for use) bestående av Sven Jonke, Christoph Katzler och Nikola Radeljkovic har blivit internationellt kända för sina fantastiska installationer av tejp. De har uppfört sina verk på offentliga platser som Federation Square i Melbourne, lika så på konsthallar och teaterscener.

  Det för Färgfabriken specifika konstverket TEJP Stockholm kommer ta över Stora salen likt ett enormt spindelnät där publiken bjuds in att klättra och utforska installationen och rummet från alla vinklar. Konstverket kommer dock även att spela en annan roll, som scenografi och inspelningsplats för Tobias Rydins långfilmsdebut KIM. Verket får genom de olika uttrycken en dubbelexponering och man får i filmen följa konstverkets uppbyggnad via konstnären Kim. Installationen är väldigt viktig för filmens berättelse och kan tillsammans med Kim ses som filmens huvudkaraktär.

  Genom att bruka samma installation för olika syften vill Färgfabriken och Tobias Rydin sätta fokus på den rumsliga konsten och hur möten mellan konstarter kan ske. Installationen blir i detta projekt det gemensamma temat, tejpen håller ihop de olika uttrycken. TEJP Stockholm är och kan vara; en installation, en arkitektonisk skulptur, en scenografi, en karaktär i en film, en klätterställning.

  Tobias Rydin är regissör, curator och författare. Han driver konstmagasinet YKKY, som av engelska The Independet utsetts till en av världens åtta vackraste magasin. Han debuterade som författare 2007 med romanen Osynligheten. Novellfilmen Maud & Leo (30min) släpptes 2009, hade Marika Lindström i huvudroller, och visades bland annat på Cannes film festival, short film corner.   
  4 feb – 11 mar 2012
   

   


  Skaparna av TEJP

  Numen/For use