Annika Larsson

– Beckers Konstnärsstipendium 2002 tilldelas konstnären Annika Larsson.
annikalarsson 2
Beckers konstnärsstipendium 2002 på 150.000 kronor tilldelas Annika Larsson. Annika Larsson är född 1972 och har fått sin utbildning på Konsthögskolan i Stockholm. Hon bor sedan hösten 2002 i New York, efter att under ett par år ha bott i Berlin. Beckers konstnärsstipendium utdelas på Färgfabriken 14 december klockan 15.00 i samband att Annika Larssons utställning.

Juryns motivering:

Med sina monumentala videoverk tar Annika Larsson med publiken in i en värld av manliga strategier, attribut och relationer. Det som framträder är ofta iskallt ljudsatta scener fyllda av dunkla erotiska signaler infångade med en raffinerad kamera- och klippteknik. Annika Larsson tilldelas Beckers konstnärsstipendium för sina verks utsökta finish, samt för sin förmåga att med filmiska sekvenser poetiskt lyfta på skynket till vår samtids cynism och kyla: en värld där makt och våld ofta tycks gå hand i hand. Annika Larsson visar två nya installationer, båda från 2001, som tidigare inte visats i Stockholm. I stora salen visas DOG och i ett av de mindre rummen POLIISI. DOG är filmad i Berlin, aktörer är två män samt en hund. POLIISI är filmad på Senatstorget i Helsingfors. Musiken i DOG är dels hämtad från ”Egyptisk marsch” av Johann Strauss samt dels från specialskriven musik av Tobias Bernstrup. Han har även gjort musiken till POLIISI.

Annika Larsson har i år bland annat haft separatutställningar på Andreas Rosen Gallery i New York, på Institute of Contemporary Art i London samt på SMAK i Gent. I maj 2003 kommer hon ha sin hittills största separatutställning med fem installationer på Museum för Gegenwards Kunst i Basel. Hon är även utvald att medverka vid Biennalen i Istanbul 2003. 

14 dec 2002 – 2 mar 2003