Skriv ut denna sida

Beckers konstsnärsstipendium 2020

– Tilldelas Fredrik Åkum för att han med sin palett får oss att förstå att det i skönhetens måleri finns så mycket mer, där finns också ett helt liv av nyanser.

Beckers konstnärsstipendium om 200 000 kronor – som i år utdelas för trettiotredje året i följd – tilldelas 2020 Fredrik Åkum som är född 1987 och verksam i Göteborg. År 2013 utexaminerades han från Akademin Valand i Göteborg.

Vernissage den 25 januari kl 11–19, stipendieutdening kl 18.

Juryns motivering

Fredrik Åkum har onekligen nerv i sin pensel och färg. På ateljégolvet, på nogsamt grunderade dukar, utspelar sig en målerisk akryldans över dukens yta.

Det är otåliga rytmer av en färgnatur som närmast maniskt växer fram. Det är upprepningar, variationer och glipor, en intrikat växelverkan mellan stort och smått.

Detta är ett uppkäftigt måleri på gränsen mellan figuration och abstraktion, ett måleri mellan slump och absolut kontroll, ett måleri om ljus och mörker. Detta är ett måleri som kräver sin besatthet, sin passion. Detta är ett förbålt vackert måleri märkt av en komplex envetenhet!

Åkum fångar oss onekligen med sin växtbaserade färgpalett liksom att han med sina fanzines, sina små konstböcker – sitt parallella konstnärliga spår – inbjuder besökare till egen kreativitet. Högt som lågt – Åkum är absolut närvarande.

Fredrik Åkum tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2020 om 200 000 kronor för att han med sin palett får oss att förstå att det i skönhetens måleri finns så mycket mer, där finns också ett helt liv av nyanser.

För juryn / Mårten Castenfors

Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma, som 2017 höjts från 150 000 till 200 000 kr, samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.

Juryn består av: Jenny Lindén Urnes, Mårten Castenfors och Magnus Jensner.

Om konstnären
Fredrik Åkum (f.1987) tog sin masterexamen i fri konst vid Akademin Valand 2013. Åkums konstnärsskap är grundat i måleri och måleriets process där konstnären genom repetition, förvrängning, avgränsning och andra metoder söker uppnå abstraktion inom det figurativa.

Målningarna visas oftast i serier som utgår från olika premisser: ett fotografi, en kopia eller dammet från kopieringsytan. Åkums konstnärskap och hans intresse av fanzines möter varandra i kopiatorn, ett viktigt verktyg för egenutgivna böcker som också får en allt större roll i måleriprocessen.

Åkum finns representerad i europeiska, asiatiska och amerikanska samlingar samt på flera offentliga platser i Sverige. 2016 mottog han Sten A Olssons kulturstipendium vilket inkluderade en utställning på Göteborgs konstmuseum (2016-2017). Han tilldelades även Adlerbertska kulturstipendiet på Göteborgs stadsmuseum samma år. Fredrik Åkum representeras av Gallery Steinsland Berliner i Stockholm där han under hösten 2019 visade utställningen Tear out pages/Tear of Jacqueline.


 

Tid & Plats

Vernissage 25 januari kl 11–19
Stipedieutdelning kl 18
Stora salen, Färgfabriken

Utställningen pågår 25 jan – 15 mar 2020

Öppettider: 
torsdag–fredag: 11–16
lördag–söndag: 11–17

Program

Introduktion till utställningen lör och sön kl 14.

Fanzine-workshop
Workshops där deltagarna har möjlighet att under ledning av konstnären Fredrik Åkum skapa egna fanzines. Ingen förkunskap krävs, passar alla åldrar. Barn under 10 år får delta i vuxens sällskap. 

Lör 8 feb kl 14
Lör 22 feb kl 14
Lör 7 mars kl 14 Fullbokat!

Begränsat antal platser, skicka föranmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Drop-in i mån av plats. 

Kontakt

Emilia Rosenqvist

Relaterat

Beckers konstnärsstipendium 


Huvudpartners

Lindengruppen

beckers.logo